Hlavní obsah

Tvrdá aprílová realita! Také Sparta se s hráči dohodla na snížení platů, přidalo se i Dynamo

Praha
Aktualizováno

První duben je provázen jinými kratochvílemi. Na ně však není v těžké době místo. Fotbalisté pražské Sparty se s platností právě od 1. dubna s vedením dohodli na snížení platů. Podle klubového webu půjde o 20 až 30 procent podle výše fixní části měsíční výplaty. Také vedení Dynama České Budějovice se s hráči a zaměstnanci dohodlo na snížení mezd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Také Sparta Libora Kozáka musí šetřit...

Článek

Věřili, že nouzovou situaci zvládnou v běžném režimu.

„Finanční ztráty jsou pro nás složité, ale v danou chvíli ne neřešitelné. Proto jsme zatím nevstoupili a ani se nechystáme vstoupit do žádného jednání s týmem, že bychom měli snižovat plnění uzavřených smluv," tlumočil tiskový mluvčí Ondřej Kasík stanovisko vedení Sparty ještě uprostřed minulého týdne.

O týden později už je snížení platů realitou i na Letné. Rozhodnutí mohl klub realizovat jen díky pozitivnímu přístupu hráčů.

"K těmto opatřením klub přistoupil s ohledem na omezení sportovní činnosti. Ta je způsobena vládními nařízeními, která se týkají pandemie nového typu koronaviru a šíření onemocnění COVID-19," poukazuje klub.

Vedení reprezentované generálním ředitelem Františkem Čuprem a sportovním ředitelem Tomášem Rosickým se s hráči dohodlo, že snížení bude v platnosti do doby, než bude obnoven standardní tréninkový režim.

Jihočeši sáhli již na březen

Pokud se jedná o Dynamo České Budějovice, dohoda o snížení mezd se vztahuje již k odměnám za březen a týká se všech v klubu, od generálního manažera až po posledního zaměstnance.

„Situace, která okolo onemocnění koronavirem nastala, samozřejmě velkou měrou zasáhla i náš klub. Stejně jako ostatní kluby v České republice i po celé Evropy jsme okamžitě pocítili ekonomické dopady vzniklé krize. Po rozhodnutí akcionářů a dohodě s hráči a zaměstnanci jsme se rozhodli všem v klubu snížit mzdy za měsíc březen," vysvětluje na klubovém webu Martin Vozábal, generální manažer Dynama.

"Celou situaci samozřejmě i v dalších dnech a týdnech budeme řešit. Uvidíme, jaké budou v dalším období dopady na sport," dodává Vozábal.

K podobnému kroku už sáhla čtveřice prvoligových celků Jablonec, Mladá Boleslav, Zlín a Baník Ostrava. Ve druhé lize třeba Zbrojovka Brno.

Reklama

Související témata: