Hlavní obsah

Fotbalový Liberec předal nemocnici šek na 1,2 milionu na plicní ventilátory

Šek na milion a dvě stě tisíc korun převzala Krajská nemocnice Liberec od fotbalistů Slovanu. Hráči včetně zaměstnanců fotbalového klubu mezi sebou vybrali tři čtvrtě milionu, zbytek dodala Nadace Preciosa. Nemocnice částku využije na nákup plicních ventilátorů, které jsou potřebné pro pacienty s těžkým průběhem onemocnění Covid-19.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecká nemocnice přikoupila další dva plicní ventilátory.

Článek

„Nevíme, kam až epidemie může zajít. Bojíme se, aby nenastala vážnější situace. A jedním z nejvážnějších příznaků nemoci je selhávání dýchacích funkcí. V tom případě je potřeba pomoci pacientovi právě plicním ventilátorem. Jelikož nevíme, kolik takových pacientů může být, je dobré na to být připravený a plicních ventilátorů mít dostatek," vysvětluje význam daru lékař liberecké nemocnice i doktor fotbalistů Liberce Pavel Buchvald.

Počet nemocných s Covid-19 v Libereckém kraji ve čtvrtek stoupl na 129, přičemž hospitalizaci vyžaduje stav devět pacientů. Krajská nemocnice Liberec má momentálně k dispozici 66 plicních ventilátorů.

„Kdyby bylo nejhůř, každý ventilátor navíc se bude hodit, byť doufám, že taková situace nenastane. Každopádně kdyby nebyl využit přímo v rámci této pandemie, určitě se využije v budoucnu pro další pacienty. Poslední ventilátory jsme dostávali většinou v rámci evropských dotací, v současné chvíli si je nemocnice musí platit sama. Každá taková pomoc zvenčí je pro nás dobrá," doplňuje Buchvald.

Jelikož zároveň působí i jako doktor u libereckých fotbalistů, humanitární sbírky si cení i z dalšího důvodu. „Liberec byl jeden z prvních klubů, který se do pomoci takto zapojil. Jsem na kluky hodně pyšný, obzvlášť když se vzdali určité částky a sami přitom nevědí, jak to bude vypadat dál... Je to krásný krok," dodává Buchvald.

Jak charitativní sbírka probíhala? „Naše vedení se na nás obrátilo s prosbou o pomoc místní nemocnici s tím, že realizační tým vybral nějaké peníze a že se postupně osloví každý v klubu, aby přispěl na nákup plicního ventilátoru. S kluky jsme se domluvili, že se taky složíme a každý přispěl, kolik bylo v jeho možnostech. Celkově se vybralo 750 tisíc korun. Myslím, že je to super," uzavírá gólman Liberce Filip Nguyen.

Liberec ve spolupráci s Jabloncem do pomoci proti novému typu koronaviru zapojil i fanoušky. Zdravotníkům totiž poputuje i výtěžek imaginárního 53. Podještědského derby, které se původně mělo hrát tuto neděli. Kvůli pandemii se sice zápas v původním termínu nesehraje, ovšem fanoušci mají možnost přispět zakoupením vstupenky v ceně 100 korun. Ve středu večer jich bylo prodáno 2312. Prodej potrvá do neděle 5. dubna do 15 hodin.

Reklama

Související témata: