Hlavní obsah

Dohrajte ligy, vyzývá UEFA. Najdou Češi podle jejích notiček řešení?

Aktualizováno

Evropská fotbalová unie vyzvala národní asociace, aby kvůli pandemii předčasně neukončovaly domácí soutěže. Takový postup v současné situaci považuje UEFA za unáhlený. Naopak by podle ní měla snaha všech směřovat k tomu, aby se ligy dohrály na hřišti, přičemž reálný termín restartu vidí až v červenci. Česká Ligová fotbalová asociace chystá v příštích dnech zasedání ligového výboru, který se bude zabývat možnostmi dohrání první a druhé ligy.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

UEFA vyzvala národní asociace, aby kvůli pandemii předčasně neukončovaly domácí soutěže.

Článek

UEFA rozeslala dopis svým členům ve čtvrtek, pár hodin poté, co ukončil sezonu belgický svaz. Titul tam byl přidělen Bruggám, kde působí i český reprezentační útočník Michael Krmenčík.

"Zastavení soutěží by mělo být posledním východiskem," uvedli ve společném prohlášení zástupci UEFA, Evropské klubové asociace a sdružení evropských fotbalových soutěží. A vyzvali k trpělivosti.

"Jsme přesvědčeni, že můžeme fotbal restartovat v následujících měsících. Za jakých podmínek, to určí veřejné orgány. V této fázi je ale ukončení domácích soutěží unáhlené a neoprávněné," napsal šéf UEFA Aleksander Čeferin.

UEFA zároveň varovala, že příliš brzké rozhodnutí o ukončení soutěže by mohlo vést až k tomu, že daná národní asociace ztratí svá místa v příštím ročníku evropských pohárů. "Protože účast v klubových soutěžích je určena sportovním výsledkem dosaženým na konci kompletní domácí soutěže, její předčasné ukončení by splnění takové podmínky zpochybnilo," uvedla UEFA v prohlášení

UEFA kvůli pandemii koronaviru musela přesunout i mistrovství Evropy z letošního léta na příští rok. A odložila také červnové mezistátní zápasy, čímž vznikl prostor právě na dohrání domácích soutěží. Pracovní skupiny UEFA se nyní snaží vypracovat plán, jak by se dala prodloužit sezona třeba až do srpna.

"A po ukončení domácích lig bychom mohli obnovit evropské pohárové soutěže," uvedla UEFA. Podrobnosti by mohly být známy v polovině května. Kvůli šíření onemocnění COVID-19 se zastavily všechny fotbalové soutěže v Evropě s výjimkou běloruské ligy.

V české lize zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavba, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o nejvyšší soutěž. Tabulku vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před druhou Plzní.

Bárta absolvoval telekonferenci

Výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta v pátek před polednem absolvoval společnou telekonferenci s jednotlivými zástupci evropských lig, kde bylo celé doporučení detailněji rozebráno.

„Dopis byl jednotlivým asociacím, ligám a klubům zaslán z důvodu včerejšího návrhu vedení belgické ligy směrem ke všem klubům ukončit soutěž 29. kolem z plánovaných 40 a vyhlásit mistrovský tým v nedohrané soutěži. UEFA se proto rozhodla ve spolupráci s asociacemi evropských klubů a lig vyslat jasný signál," avizuje Bárta.

"To v principu znamená, že UEFA vidí předčasné ukončení národních soutěží až jako poslední možnost ve chvíli, kdy bude zřejmé, že soutěže nebude možné dokončit z důvodu nedostatku termínů v kalendáři, nebo z nařízení státních orgánů. Dále si UEFA vyhradila právo na určení postupového klíče do svých klubových soutěží v případě, že národní soutěž nebude moci být dohrána v původním formátu," zdůrazňuje Bárta.

LFA chystá na následující dny zasedání ligového výboru, kde bude celá problematika řešena, a zároveň pokračují práce na dokončení možných scénářů konce aktuální sezony.

Šéf ligy Dušan Svoboda v minulých dnech pro iSport.cz uvedl, že v úvahu připadají pouze dva scénáře. Liga se buď dohraje kompletně i s nadstavbou, nebo se ročník anuluje a mistr nebude vyhlášen. Zrušení nadstavbové části odmítl, liga by podle něj ztratila regulérnost. Dokončit soutěž pouze do 30. kola navrhla Slavia, jiné kluby ale upozorňují, že nejde v průběhu soutěže měnit její herní model.

Reklama