Hlavní obsah

Konečně naděje! Pokud návrh schválí ministr, fotbalisté obnoví společné tréninky

Aktualizováno

Konečně jedna dobrá zpráva. Ligová fotbalová asociace finalizovala metodický tréninkový materiál pro kluby a požádala o stanovisko příslušné orgány. V materiálu jsou zdůrazněny podmínky pro možnou tréninkovou jednotku profesionálních hráčů. Otevírá se tak prostor pro opětovné zahájení společné tréninkové přípravy profesionálních sportovců na venkovních sportovních zařízeních.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Milan Heča během tréninku Sparty.

Článek

České fotbalové kluby by brzy mohly začít trénovat po skupinách. LFA připravila metodický materiál a čeká na schválení od ministerstva zdravotnictví.

Tréninková jednotka na venkovním hřišti by neměla být limitována počtem zúčastněných. Přesto se doporučuje rozdělit kádr na více menších skupin, které se na hrací ploše prostřídají (skupiny po 6-8 hráčích + realizační tým).

Jednotlivá cvičení během tréninku by pak měla být uzpůsobena zákonné povinnosti dodržovat dvoumetrový odstup mezi osobami. Tedy žádná soubojová cvičení apod. Na nezbytné minimum bude nutné omezit kontakt mezi všemi zúčastněnými.

Nebude možnost využívat společné šatny a sprchy. Hráči se dostaví na trénink již převlečení a po ní se osprchují až doma. Cesty na trénink i z něj mohou hráči řešit pouze individuálně. Rovněž bude nutné zajistit, aby u hrací plochy byla umístěna nádoba s dezinfekčním roztokem na očistění rukou, a aby byla prováděna pravidelná dezinfekce míčů a tréninkových pomůcek.

Rozhodující slovo má ministr

Za podobných podmínek již zahajují společné tréninky třeba v Německu.

„Předně bych rád poděkoval panu profesorovi Chlíbkovi z klinické skupiny COVID-19 ministerstva zdravotnictví a také samotnému ministerstvu za vstřícnou spolupráci. Profesionální fotbalisté jsou pro kluby hlavní aktivum. Proto je důležité a podstatné, aby si udržovali svou výkonnost, což v předchozích týdnech nebylo příliš možné," říká Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Považujeme za stěžejní, abychom hráčům zajistili maximální možné podmínky pro trénink. Především z důvodu, aby nebyli v případě ztráty výkonnosti diskvalifikováni na přestupovém trhu. Fotbal je jejich zaměstnáním a v současné situaci jsou omezeni v jeho výkonu," poukazuje Svoboda.

Klinická skupina COVID-19 materiál s kladným stanoviskem předložila ke schválení ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. pokud ho posvětí, pak by mělo ministerstvo v této souvislosti vydat mimořádné opatření. Až se tak stane, LFA rozešle informace všem klubům. Další kroky a možnosti tréninkového procesu bude průběžně diskutovat s příslušnými orgány.

Reklama