Hlavní obsah

Sparta na úvod ligy porazila Boleslav, vyhrála i Ostrava

Čtyřmi zápasy v sobotu začal nový ročník první fotbalové ligy. V úvodním kole soutěže porazila Viktoria Plzeň na svém hřišti Žižkov 3:2. Sparta si doma poradila s Mladou Boleslaví zásluhou branky Kadlece 1:0, Ostrava doma porazila Kladno také 1:0 a Jablonec vyhrál stejným výsledkem ve Zlíně.

Článek

Fotbalisté Viktorie Plzeň vstoupili do nového ročníku Gambrinus ligy vítězně. Na svém hřiště porazili v úvodním utkání soutěže Viktorii Žižkov 3:1. Svůj první gól za Plzeň vstřelil v 27. minutě ze značky pokutového kopu záložník Pavel Horváth. Druhý zásah domácích přidal po osmi minutách po krásné technické střele Limberský.

V 62. minutě se hostům podařilo zásluhou střely Martina Vozábala snížit, ale pět minut před koncem si dal vlastní branku žižkovský Hušbauer. Konečnou podobu dostal výsledek v 90. minutě, kdy se trefil žižkovský Naumov. Důležité vítězství na úvod ligy si tak připsali svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého, který mužstvo v létě převzal.

Sparta porazila Mladou Boleslav

Mladá Boleslav vyhlásila před startem soutěže útok na nejvyšší příčky a hned v prvním kole se střetla na Letné s pražskou Spartou. V domácím dresu se představil Patrik Berger, mladoboleslavskou hru zase dirigoval exsparťan Sylvestre. Domácí byli v první půli mírně aktivnější, ale pokus domácího Matušoviče se neujal, stejně tak bomba boleslavského Poláčka v síti neskončila.

Po půlhodině Řepka brutálně zezadu sestřelil Pecku, rozhodčí Jílek domácího stopera potrestal k nelibosti nového kouče Středočechů Hapala jen žlutou kartou. Podruhé mohl jít Řepka ze hřiště těsně před poločasem, další tvrdý zákrok na Papadopulose sudí druhou žlutou kartou neohodnotil.

V 57. minutě se zaskvěl hostující gólman Miller, když vychytal po přiťuknutí Wilfrieda střelu Matušoviče. Diváci se na Letné branky přeci jen dočkali, tvrdou střelou z dálky se o to v 69. minutě postaral obránce Michal Kadlec. Takřka v zápětí mohlo být vyrovnáno, ale Michal Papadopulos trefil pouze tyč Kozáčikovy branky.

Svěrkoš zajistil Ostravě tři body

Ostravský Baník přivítal na Bazalech fotbalisty Kladna a na svého soupeře od začátku vlétl. Aktivitou hýřil především útočník Svěrkoš, který se do první velké šance dostal v 18. minutě, ale gólman Pavlík byl na místě. Hostující gólman musel své umění předvést za další čtyři minuty, tentokráte vychytal Střihavku. Ve 24. minutě měl na hlavě úvodní branku duelu po centru Marka Svěrkoš, ale mezi tyče se netrefil.

Ještě před přestávkou se ke třetí příležitosti dostal Svěrkoš, ale Pavlík jeho ránu z otočky zlikvidoval. Udeřit tak mohlo na druhé straně, Vašek však nadvakrát Cigánkovu ránu z přímého kopu lapil. První změnu skóre přinesla 72. minuta a postaral se o to Svěrkoš, který zužitkoval Lukešovu přihrávku a poslal Baník do vedení. Vyrovnat mohl o šest minut později Šilhan, ale odražený míč po střele Zachariáše nedokázal propasírovat do branky.

Jablonec vede body ze Zlína

Do Zlína zavítal Jablonec a diváci na zlínské Letné viděli zatím nejrychlejší branku nového ročníku ligy. Ve čtvrté minutě se o to hlavičkou po rohovém kopu postaral jablonecký Huber. V 72. minutě mohl na 2:0 zvýšit Hesek, který lehce hlavou tečoval přímý kop Žofčáka, ale jeho pokus skončil na břevně. Na hřiště se po svém příchodu z Rakouska dostal i útočník David Lafata, ale za deset minut strávených na hřišti se prosadit nedokázal. Jablonec tak vyhrál ve Zlíně 1:0.

Gambrinus liga, 1. kolo:
Sobota:
Plzeň - Žižkov 3:2on-line
Branky: 27. Horváth z pen., 35. Limberský, 85. vl. Hušbauer - 62. Vozábal, 90. Naumov
Sparta - Mladá Boleslav 1:0on-line
Branka: 69. Kadlec
Baník Ostrava - Kladno 1:0on-line
Branka: 72. Svěrkoš
Zlín - Jablonec 0:1on-line
Branka: 4. Huber
Neděle:
Teplice - České Budějoviceon-line
Příbram - Brnoon-line
Liberec - Slaviaon-line
Pondělí:
Bohemians Praha - Olomoucon-line

Reklama