Hlavní obsah

Kdepak soud v Česku. Pokud podepíše Besiktasi, bude sparťanského rebela Haška řešit FIFA!

Praha

Fotbalová Sparta od prvního okamžiku odmítá jednostrannou výpověď záložníka Martina Haška, upíná se k rozhodčímu řízení na české půdě. Doufá, že to Haškův krok zvrátí. Realita je však jasná: podle pravidel Světové fotbalové asociace (FIFA) už nic nemůže letenského rebela připravit o status volného hráče a podepsat kontrakt s novým klubem. A pokud půjde o klub zahraniční, což je vzhledem k pokročilému jednání s Besiktasem pravděpodobné, případ bude řešit právní oddělení FIFA. Tudíž žádná česká arbitráž...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Hašek ze Sparty při utkání na Letné s Mladou Boleslaví.

Článek

Na tuzemské půdě se spor odehraje pouze v případě, pokud do jeho zahájení Hašek neuzavře žádný kontrakt, nebo se upíše českému klubu. Pokud podepíše v zahraničí, bude mít status zahraničního hráče, tudíž půjde o mezinárodní spor. A převezme ho Komora pro řešení sporů FIFA.

Každopádně Hašek s podpisem smlouvy na verdikt soudu čekat nemusí. Obecně, každý hráč má nárok odstoupit od kontraktu. Lhostejno, jestli klub s výpovědí souhlasí, nebo nesouhlasí, či je podána účelově. Fotbalová asociace dané země má povinnost smlouvu odregistrovat, což se v případě Haška stalo. Je volný, může podepisovat kdekoli, aniž by budoucí klub jednal se Spartou. S ní totiž nemá Hašek nic společného od momentu, kdy jí výpověď doručil.

Zdá se to divné, zvláštní, leckomu neuvěřitelné. Ovšem tak jsou nastavená pravidla FIFA ve snaze chránit hráče před nečestným jednáním klubů, které považuje za silnější subjekty. Pochopitelně, hráč za svůj krok nese plnou zodpovědnost. Pokud dá rozhodčí soud za pravdu klubu, může hráči uložit tvrdý finanční trest, jímž by kompenzoval ztráty původního klubu.

Ovšem rozhodčí řízení je jen první instancí. Tou druhou je odvolací orgán CAS se sídlem ve švýcarském Lausanne. U Mezinárodní sportovní arbitráže také pravděpodobně případ Hašek–Sparta skončí. Jen stěží se s rozhodnutím ztotožní obě strany. Finální verdikt tak lze očekávat v řádu nikoli měsíců, nýbrž let. To už může Hašek klidně hrát za Slavii...

Reklama

Související témata: