Hlavní obsah

Sparta - Žižkov 2:0Sparta se k výhře protrápila, Žižkov zase dohrával v deseti

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Slepička 1 : 0
90. Kulič 2 : 0

PRAHA

S hubenou výhrou se musela v malém pražském derby spokojit pražská Sparta, která porazila Viktorii Žižkov jen nejtěsnějším jednogólovým rozdílem. Na slibný pohárový výkon uprostřed týdne v Aténách proti Panathinaikosu Lavičkovi svěřenci zapomněli a v nedělní noci se k vítězství doslova protrápili, i když hosté dohrávali jen v deseti bez Švancary vyloučeného za diskuse s rozhodčím.

Článek

Po slavnostním úvodu, kdy se Sparta loučila s Michalem Kadlecem odcházejícím do na roční hostování do německého Leverkusenu, už to na Letné žádná sláva nebyla. V první půli tedy určitě ne, neboť domácí jakousi územní převahu měli, ale tím také fotbalová aktiva v jejich podání končila. Čerstvý reprezentant Slepička jim sice po centru Kuliče už v 17. minutě v poloze ležícího střelce zajistil vedení, vzápětí mohl hlavou dokonce přidat gól druhý, ale tím jako by Sparta potenciál vyčerpala a dál už se jen trápila.

 I Lavička uznal: Kvalita scházela

"Naše hra měla k atraktivitě opravdu daleko. A jen na odchod Kadlece se samozřejmě vymlouvat nemůžeme. Je a bude na všech mých svěřencích, aby servírovaný fotbal byl kvalitnější," uznal letenský kouč Vítězslav Lavička.

Žižkov na tom ale nebyl o mnoho lépe, takže v malém pražském derby se hrál fotbal plný nepřesností, alibismu a zdlouhavých nepřesných kombinací, z něhož oči bolely. Chudičkou návštěvu v ochozech, v nichž se sešlo necelých šest tisíc fanoušků, stejně jako diváky u televizních obrazovek.

"Pro nás bylo podstatné, abychom na Letné nedopadli jako před šesti měsíci, kdy jsme dostali šest branek. A to se podařilo, neboť jsme nehráli tak naivně, olidně jsme bránili a Spartu do šancí nepouštěli," byl i s málem spokojený žižkovský trenér Stanislav Griga.

Berger musel o půli odstoupit

Po změně stran to se servírovaným fotbalem jiné nebylo, neboť Sparta se musela vyrovnávat s odstoupením kapitána Bergra, jehož trápil zhmožděný sval a trenér ho tudž šetřil. Pochopitelně se ve druhé půli hledala, takže fotbalový odvar pokračoval. Výjimkou byla Slepičkova akce přesně po hodině hry, jenže střelu Kuliče žižkovský gólman Hruška vytáhl na roh, takže hosté dál žili.

"A dokonce až do samého konce zápasu, neboť jsme prohrávali jen o gól. Bohužel do nebezpečných výpadů, které jsme měli v plánu, jsme se nedostali," litoval kouč Viktorky Stanislav Griga.

Švancara: Jen jsem říkal, že mě Had škrtí

Do podobné šance, jako na samém konci první půle se hosté ze Žižkova už opravdu neprodrali, a protože posledních sedm minut dohrávali bez vyloučeného Švanvary, Sparta si už výhru pohlídala a v závěru si ji přece jen pojistila. Slepička a po něm Had slibnými příležitostmi sice příležitostmi pohrdli, ale Kulič v poslední minutě nakonec přece jen gól jistoty dal.

"Ve druhé půli jsme předváděli hodně snahy a bojovnosti, ale také nepřesností. Proto jsem rád, že jsme zápas nakonec zvládli," oddechl si domácí trenér Lavička, zatímco žižkovský Petr Švancara vysvětloval, jak k vyloučení došlo. "Had, s nímž jsem hrával v Brně, mě v šestnáctce neustále držel pod krkem a já na to upozorňoval sudího. Dvakrát po sobě, což bylo asi moc, takže teď mě za první vyloučení v životě čeká flastr."

Sparta Praha - Viktoria Žižkov 2:0 (1:0)
Branky: 17. Slepička, 90.+2 Kulič. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Filgas. ŽK: Kulič - Xavier, Naumov, Švancara, Štastný. ČK: 83. Švancara. Diváci: 5750.
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Had, Kladrubský - Kulič, Vacek, Hušek, Berger (46. Kučera) - Slepička (90.+2 Kolář), Došek (59. Holenda). Trenér: Lavička.
Žižkov: Hruška - Šťastný, Labant, Pilař, Xavier - Novotný (81. Stracený), Procházka, Vozábal, Koukal - Naumov, Švancara. Trenér: Griga.

Reklama

Související témata: