Hlavní obsah

Na Bohemce střídají gólmany jak na běžícím pásu

PRAHA

Po pěti odehraných ligových kolech se v brance fotbalistů Bohemians Praha vystřídali již tři gólmani. Nejvíce toho zatím odehrál Jaroslav Beláň, který se mezi tři tyče střížkovského klubu postavil třikrát. Po jednom startu v novém ligovém ročníku mají David Šimon a Václav Winter, který sezónu mezi třemi tyčemi zahajoval.

Článek

V českých luzích a hájích situace hodně nevídaná. Pouhých pět kol stačilo trenéru Bohemians Praha Luboši Urbanovi k tomu, aby vystřídal všechny gólmany co má na soupisce prvního mužstva. Do hry se postupně dostali Winter, Beláň i Šimon. „Změna je život. Vím, že to není příliš obvyklé, ale ta rozhodnutí měla svou hlavu a patu. Nahrál tomu i fakt, že mám k dispozici tři vyrovnané gólmany,“ řekl pro Sport.cz ve čtvrtek Urban, který dle svých slov pouze reagoval na vzniklou situaci.

První utkání sehráli fotbalisté střížkovského klubu doma s Olomoucí a prohráli 1:2 . „Všichni působili nervózním dojmem. Hlavně jsem byl nespokojen s organizací hry, která rozhodně nebyla dobrá,“ popsal kouč důvody svého rozhodnutí nahradit Václava Wintera již po prvním utkání.

Beláňovi se vydařily dva zápasy

V dalším zápase hájil xaverovskou branku Jaroslav Beláň a i díky jeho čistému kontu si zelenobílí odvezli jeden bod za bezgólovou remízu z Českých Budějovic. „Beláň v Budějovicích chytil dvě vyložené šance a i obrana hrála mnohem lépe,“ doplnil Urban, který proto neměl důvod brankáře před domácím střetnutím s Kladnem měnit a volba to byla správná. Pražané zvítězili 3:1 a uhráli historicky první výhru v české nejvyšší soutěži .

Dotřetice se Beláň postavil do branky na horké půdě v Edenu, kde měl čelit útočným výpadům Slavie Praha. Ačkoli chytil sešívaným několik velmi slibných příležitostí, nedokázal zabránit pětibrankovému výprasku. „Prohráli jsme vysoko 0:5, navíc byl po utkání Beláň zraněný a musel podstoupit drobný operační zákrok, proto jsem dal v pátém kole příležitost Davidu Šimonovi. Dal jsem ho do branky také proto, abych si ho otestoval,“ doplnil Urban ke gólmanské rošádě. Ani třetí muž v pořadí trenéra Urbana nenadchl. „Ne že by mě vyloženě zklamal, ale nebylo to úplně jisté vystoupení, nijak mě nepřesvědčil,“ nechal se slyšet Urban v návaznosti na domácí prohru s Brnem 1:2 .

Post jedničky stále není trvale obsazen 

Je tedy otázkou, kdo se postaví do branky po reprezentační přestávce na půdě Viktorie Žižkov, jejíž vedení v pondělí angažovalo trenéra Josefa Csaplára , který chce ze Žižkova vybudovat klub západního stylu . „Příští zápas nás čeká až v neděli. Ještě před sebou máme dva tréninky. Svou představu koho pošlu do brány už mám, ale hráči se to dozví až v sobotu večer." K dispozici už bude mít kompletní trojici gólmanů. „Beláň se ještě v minulém týdnu připravoval individuálně, nyní však již naplno trénuje s mužstvem,“ prozradil Urban.

Celou nezvyklost situace dokresluje i fakt, že střížkovští jsou jediným týmem z dolních pater tabulky, kde se měnil gólman. Během pěti ligových kol obdrželi svěřenci trenéra Urbana 10 branek, ale není to nejvíce. Ještě o jednu branku horší jsou fotbalisté Českých Budějovic, za které chytá Pavel Kučera. Dvaatřicetiletý gólman v probíhajícím ročníku sice dokázal dvakrát udržet čisté konto, zároveň však dvakrát dostal čtyři branky, svou pozici před o jedenáct let mladším kolegou Zdeňkem Křížkem ale drží pevně.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články