Hlavní obsah

Fotbalové kluby dostaly varování: Porušujete právo!

PRAHA

Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se nelíbí bezpečnostní opatření, ke kterým sáhly některé fotbalové kluby. Jde například o pořizování kopií občanských průkazů návštěvníků utkání. Podle šéfa úřadu Igora Němce je to nepřijatelné. Kvůli podobným opatřením již podle něho úřad obdržel několik stížností, klubům kvůli tomu mohou hrozit sankce. Situaci má podle něho zlepšit ministerstvo vnitra, které má klubům lépe vysvětlit, co mohou a co nemohou dělat.

Článek

"Stížnosti se týkají toho, že některé stadiony pochopily svoji ochranu tak, že například pořizují kopie občanských průkazů všech, kteří toto fotbalové utkání navštíví, což je samozřejmě nepřijatelné," řekl Němec. Jakých klubů se stížnosti týkají, neprozradil.

Problém podle Němce spočívá v manuálu, který vytvořilo ministerstvo vnitra ve spolupráci s Českomoravským fotbalovým svazem. Příručka má objasňovat povinnosti a oprávnění klubů v souvislosti s reformou policie. Podle Němce se však manuál příliš nevěnuje otázce ochrany osobních údajů.

Ministerstvo podle mluvčího Vladimíra Řepky v současnosti s ÚOOÚ o problému jedná. Příručka je podle něho v pořádku a neobsahuje žádné chyby. Řepka zároveň ČTK řekl, že pokud by se podobné případy jako kopírování občanských průkazů opakovaly, může ministerstvo manuál upravit.

Podle Němce může úřad za podobná opatření udělit sankce, k podobným krokům prý ale zatím přistupovat nechce. "Evidentně problém spočívá v tom, že stadiony a organizátoři utkání nevědí, jak naložit s příručkou," vysvětlil Němec.

Od 1. ledna dojde v souvislosti s reformou policie k zásadní změně odpovědnosti klubů a pořadatelské služby za klidný průběh utkání. Policie bude přímo na stadionech pomáhat jen v případě, že dojde k vážnému narušení veřejného pořádku. Pokud klub nebude řádně plnit své pořadatelské povinnosti, ministerstvo vnitra bude moci zakázat účast fanoušků na jeho utkáních.

Reklama