Hlavní obsah

Fotbalový kat Károlyi si podá Svěrkoše

PRAHA

Nejspíše jen s pokutou odejde od strahovského fotbalového tribunálu ostravský fotbalista Václav Svěrkoš. Károlyiho disciplinární komise bude totiž ve čtvrtek odpoledne projednávat incident, jenž se udál po skončení zápasu šestého ligového kola mezi Teplicemi s Ostravou. Po závěrečném hvizdu došlo k potyčce mezi teplickým Rosou a ostravským Svěrkošem, po níž se Rosa skácel k zemi a obvinil reprezentačního útočníka Baníku z inzultace.

Článek

Rosa se skácel k zemi jako podťatý. „Chytil mě pod krkem, že ještě teď nemohu mluvit. Jasná inzultace,“ tvrdil při odchodu ze hřiště teplický obránce Antonín Rosa. „Výsměch, jestli naše pošťuchování označuje za inzultaci. Celou dobu jsme se hecovali, po zápase jsme se chytli navzájem a on spadl na zem. Měl by si sáhnout do svědomí, zda mu ty dva kotrmelce za to stály. Kamery přece musely celou situaci zachytit,“ reagoval na Rosovo obvinění Václav Svěrkoš.

Sudí nic neviděli, delegát také ne

“Videozáznam zachycuje pouze to, že mezi Svěrkošem a Rosou ke kontaktu došlo. Rozhodčí však neviděli nic, protože stáli po skončení zápasu ve středovém kruhu, kde si ostatní hráči podávali ruce. Incident mezi Svěrkošem a Rosem se odehrál mimo jejich zorný úhel,“ prozradil pro Sport.cz šéf komise rozhodčích Luděk Macela, co obsahuje stanovisko, jež si Károlyi od komise rozhodčích vyžádal.

Ze svých mužů Macela vinu snímá, zato delegátovi zápasu chybu vytkl. „Měl být na svém místě do chvíle, než všichni aktéři zápasu opustí hřiště. Neexistuje, aby neviděl, co se na hrací ploše stalo,“ zlobí se šéf komise rozhodčích.

Chystá se výslech aktérů i svědků

„Nespokojili jsme se samozřejmě jen s tímto stanoviskem. Pozvali jsme si před disciplinárku Svěrkoše i Rosu, ale také další dva hráče Kleina a Tchuře, kteří stáli nejblíž a celý incident sledovali,“ potvrdil Alexander Károlyi, že výslech bude probíhat na několika frontách.

Pokuta až půl miliónu

O případném trestu však nechtěl fotbalový kat Károlyi ani spekulovat. „Pokud se vina prokáže, hrozí Svěrkoši trest vycházející z disciplinárního řádu. Může jít o finanční pokutu až do výše půl miliónu, ale také o zastavení činnosti,“ informoval Károlyi Sport.cz.

„Případné zastavení činnosti se odvíjí od toho, jak naše komise incident posoudí. Jiný trest hrozí za strčení do protihráče, jiný pochopitelně za cloumání, vražení nebo udeření.“

O inzultaci v žádném případě nešlo

Károlyi však resolutně popřel, že by jeho tribunál posuzoval teplickou scénu jako inzultaci, o níž mluvil po skončení utkání Rosa. „To je nesmysl, o inzultaci by šlo v případě, kdyby byl napaden rozhodčí, funkcionář nebo divák,“ uvedl šéf disciplinárky ještě před sezením své komise věci na pravou míru.

Na teplický incident reagovala ve středu i komise rozhodčích. „Všichni sudí dostali pokyn, že musí opustit hřiště až po odchodu všech aktérů zápasu, včetně těch, co sedí na lavičce. Až dosud platilo, že mohou odejít poté, co trávník opustí hostující tým. Reagovali jsme tak nejen na teplický incident, ale i na nové nařízení UEFA,“ přiznal pro Sport.cz Luděk Macela.

Reklama