Hlavní obsah

Krach italského zaměstnavatele poslal Herzána do Kladna

Pořádný šok nachystalo fotbalové Kladno v nedělní ligové bitvě Českým Budějovicím. V průběhu týdne se totiž domluvilo na spolupráci do konce podzimu s Ondřejem Herzánem, který má zkušenosti z Jablonce, pražské Sparty a také Itálie. „Kladno po mně nechtělo, abych se mu upsal na delší dobu,“ vysvětluje sedmadvacetiletý záložník, který v týmu trenéra Hřídela působí jako amatér.

Foto: Sport.cz

Po toulkách fotbalovou Itálií se Ondřej Herzán objevil překvapivě v kladenském dresu.

Článek

Jak se zrodilo vaše působení v Kladně, když jste ještě na jaře působil v druholigové italské La Spezii?

V minulé sezóně jsme v Itálii sestoupili z druhé ligy. Když jsem klub opouštěl na konci ročníku, nikdo nemluvil o žádných katastrofálních následcích. Měl jsem smlouvu ještě na jeden rok, jenže vedení se nepodařilo zajistit prostředky na další sezónu, klub zkrachoval a spadl do nejnižší soutěže. Takže všichni hráči byli rázem volní.

To vás Itálie nelákala? To jste nechtěl na Apeninském poloostrově zůstat?

Můj italský manažer sliboval, že mi zajistí kontrakt v jiném klubu. Jenže všechno se strašně natahovalo. Pořád říkal, ať počkám, jenže mně už se nechtělo čekat. A tak jsem se začal doma rozhlížet po možnostech jiného uplatnění.

Jenže proč jste si vybral právě Kladno?

Viděl jsem, že se Kladnu v průběhu minulých dvou týdnů zranilo hned kvarteto hráčů. Zavolal jsem kapitánovi Killarovi, s nímž se znám z dob fotbalového působení v Pardubicích, a vylíčil mu svoji situaci. Pak se mi ozval kladenský šéf Novák a rychle jsme se domluvili.

Na jak dlouho zní dohoda o amatérském působení v Kladně?

Do konce podzimu. Chtěl bych totiž potom znovu do Itálie.

Měl jste ještě jiné nabídky z tuzemska?

Měl, ale všichni chtěli angažmá na dva nebo na tři roky. V Kladně nebyli proti krátkodobému působení. Rád bych totiž zkusil ještě jednou zahraniční angažmá. A kdybych se ve svých letech upsal na dva či tři roky, pravděpodobnost působení v cizině by výrazně klesla.

Ondřej Herzán v české nejvyšší soutěži odehrál 97 zápasů, vstřelil devět gólů. Působil v Jablonci a ve Spartě. S fotbalem začínal v Broumově, postupně prošel týmy Náchoda, Dropy Pardubic, Bohdanče a AS Pardubice. V červenci 2001 přestoupil do Jablonce, o tři roky později do Sparty Praha, kde byl dva roky. V létě 2006 odešel do italského Lecce, kde během sezóny nastoupil k třinácti zápasům. Podzim minulé sezóny hrál za třetiligovou Veronu, za níž nastoupil k osmnácti zápasům. Jaro pak prožil v druholigové La Spezii, tam si připsal dvacet startů. Tým sestoupil a zkrachoval. Herzán se tak stal volným hráčem.

Věříte tedy v návrat na Apeninský poloostrov?

Manažer slíbil, že mi od zimy sežene nové působiště. Musím přiznat, že se mi v Itálii moc líbilo. Ohromně nám vyhovoval tamní životní styl. I rodina si zvykla a byla spokojená. Manželka říkala, abych se neukvapoval, protože i ona si během dvou let zemi oblíbila.

Jak jste se vypořádal s italštinou?

První rok to bylo hodně těžké. Trenér hodně dbal na taktiku, tudíž jsem některé věci překousával těžce. Ale byl jsem pořád se spoluhráči, poslouchal a postupně se jazyk naučil. Druhý rok už jsem neměl žádný problém.

Působil jste rok v druholigovém Lecce, poté půl sezóny v třetiligové Veroně a následně půl roku v druholigové La Spezii. Nebyl to pro vás po působení ve Spartě krok zpátky?

Rozhodně ne, protože druhá italská liga má svoji nezpochybnitelnou kvalitu. Vždyť ve všech týmech je řada Brazilců a Afričanů. A nejde o podřadné hráče. Navíc Verona, kde jsem odehrál osmnáct zápasů za půl roku, figurovala na špici třetí ligy s druholigovými ambicemi. A tým Lecce se od mého působení moc nezměnil a s hráči, kteří byli v týmu během mého angažmá, postoupil do první ligy. Fotbalově jsem tedy nijak netratil.

Usnadnil vám začátek v Itálii fakt, že si vás do klubu přivedl trenér Zeman?

Přišli jsme ze Sparty společně s Martinem Petrášem, ale trenér měl na všechny stejný metr. Navíc po třech měsících musel odejít a naše situace se tak zhoršila. Martin Petráš po půl roce odešel a působí jinde v Itálii. Věřím, že se tam, byť třeba jako protihráči, znovu potkáme.

Jak jste se od května, kdy jste se vrátil z Itálie, připravoval?

Trénoval jsem individuálně. A také jsem byl přípravě s divizním týmem Živanic. Ale kluci trénovali po práci, podle jejich časových možností. Nebylo to pro mě úplně optimální.

Martin Hřídel o Herzánovi:
„Bylo trošku riziko nasadit Ondru hned do prvního utkání. Neměl moc času, aby se s týmem sžil. Ale už v přípravě ukázal, že jde o kvalitního záložníka. V zápase s Českými Budějovicemi nám ohromně pomohl. Jeho schopnosti jsou nesporné. Jsem přesvědčený, že v dalších zápasech nám pomůže ještě více.“

Znal jste někoho z kladenského týmu, nebo jste šel do úplně neznámého prostředí?

S Lukášem Killarem jsme začínali v Pardubicích. Hodně kluků jsem znal ze zápasů z mých minulých ligových působení v Jablonci a ve Spartě. Od středy jsem se navíc zapojil do tréninku, takže s tím nebyl žádný problém.

Fungovala souhra s novými spoluhráči v zápase s Českými Budějovicemi bez problémů?

Myslím, že ano. Ještě se to může určitě zlepšovat. Hlavně u mě z hlediska herního. Je cítit, že jsem dlouho nehrál zápas. Měl jsem se snažit tvořit hru, ale v závěru mi chyběla síla. Každopádně můj první dojem je výborný. Kladno má kvalitní tým, nebyli jsme horší než České Budějovice. Ale chybělo gólové vyjádření.

Reklama

Související témata: