Hlavní obsah

Tápající Sparta se chce nastartovat proti mistrovské Slavii

PRAHA

V pondělí večer bude na Letné k vidění vrchol podzimní ligové sezóny. Na programu bude 268. fotbalové derby pražských "S". V lepší náladě vstupují do důležité bitvy slávisté, kteří v lize pětkrát v řadě vyhráli a postoupili do základní skupiny Poháru UEFA. Sparťané mají v hlavách vyřazení z pohárové Evropy a ligový debakl 0:3 na půdě Liberce.

Článek

Asi málokdo by mohl zapomenout na poslední 267. derby, které by se s nadsázkou mohlo nazvat Kalivodovo. Nyní již fotbalista Brna poslal v 58. minutě slávisty do vedení, když využil zaváhaní letenské obrany. Na oslavu si ovšem svlékl dres a zapomněl přitom, že už má žlutou kartu. Následovalo druhé napomínání a vyloučení, což následně vedlo k vyrovnání Sparty na konečných 1:1.

Trenér Slavie Karel Jarolím po utkání nemohl svému záložníkovi přijít na jméno. „Chtěli jsme hrát disciplinovaně. A pak se dopustíme takovéhle stupidní věci. Nechápu to. Když Kalivoda věděl, že má žlutou kartu,“ běsnil tehdy hlavní muž na lavičce sešívaných.

Hráči z Edenu by tak určitě raději navázali na předešlé střetnutí, po němž slavili výhru 2:0, a které se hrálo shodou okolností také v říjnu na Letné. Tři body tehdy červenobílým zajistili Pudil a Šenkeřík. „Každý zápas je jiný a jinak se vyvíjí. Nám se tehdy povedlo jít rychle do vedení, což ovlivnilo další průběh zápasu a zvedlo psychiku hráčů. Bohužel recept z tohoto utkání na to nynější nemám,“ řekl novinářům na sobotní tiskové konferenci trenér Jarolím, jenž by v duelu na Spartě rád navázal na poslední výkony v lize.

Voříšek měl před Libercem lepší náladu

A že mají slávisté na co navazovat. Nejenže je stále hřeje postup do hlavní fáze Poháru UEFA, oni navíc pět zápasů v lize po sobě nepoznali nic jiného než výhru a vytvořili si v těchto střetnutích odstrašující skóre pro soupeře 16:2. Kdo ví, jestli se jejich nabitý program negativně neprojeví právě v duelu na Letné.

„Každý hráč vám řekne, že tělo lépe regeneruje po výhře než po prohraném utkání. Máme nyní nastaveny dobré tréninky a věřím, že do zápasu budeme všichni fit,“ doufá kapitán slávistů Erich Brabec, jenž se z rakouského angažmá v Paschingu zná dobře právě s kapitánem letenského celku Voříškem. „S Petrem jsem mluvil minulý týden před jejich zápasem v Liberci. To měl ještě asi jinou náladu,“ připomenul Brabec debakl letenských 0:3 na severu Čech, který v kabině hostů jen zhustil napjatou atmosféru.

Vzpamatují se Sparťané po vyřazení z pohárové Evropy?

Další těžkou ranou bylo pro letenské vyřazení z Poháru UEFA. Lavičkův tým tak nesplnil cíl, kterým bylo udržení v pohárové Evropě i pro jarní část sezóny. Letenští se budou muset nadále obejít bez služeb zkušeného harcovníka Patrika Bergera, kterého stále limituje natažený zadní stehenní sval. „Hodně mě to mrzí, je to vrchol ligové sezóny. Věřím ale, že to kluci zvládnou a odrazíme se tím k lepším výsledkům," neztrácí naději velký kamarád slávisty Vladimíra Šmicera.

Ten by narozdíl od Bergera měl být připraven do utkání zasáhnout. Po svém zranění už nastoupil v základní sestavě v pohárovém utkání ve Voticích a v posledním ligovém utkání proti Olomouci naskočil na posledních patnáct minut. A pomalu tak střádá odehrané minutky v novém ročníku.

Reklama

Související témata: