Hlavní obsah

Teď už snad smlouvu ve Slavii dostanu, smál se amatér Šmicer po derby

Odcházel z trávníku letenského fotbalového chrámu a několikrát poklepal na slávistickou hvězdu na dresu. Sparťanský kat. Hrdina sešívaných barev. Hlavně však amatér Šmicer, hráč, který v Edenu stále ještě nemá novou profesionální smlouvu. „Opravdu jsem si derby užíval jako amatér, ale teď už snad nové angažmá podepíšu,“ svěřoval se střelec dvou gólů Vladimír Šmicer na přímý dotaz Sport.cz.

Článek

Do slavistické sestavy jste vrátil, ligu hrajete, na evropské pohárové scéně jste už také nastoupil a skutečně ještě pořád nemáte v Edenu novou smlouvu?

Opravdu ne, ale pro mě to není skutečně důležité. Podstatnější je chuť do fotbalu, která mně nechybí.

Kde se ve vás bere, když vás už i mnozí pravověrní fanoušci odepsali a fotbaloví experti vám doporučovali, abyste s kariérou skončil...

Laboroval jsem s poraněnou achillovkou a spousta lidí skutečně nechápala, proč pořád ještě trénuji, když se dostanu na plac stejně jen na pět či deset minut. Člověk si ale musí umět počkat na svou šanci a okamžitě ji využít, což se mně v derby povedlo. Proto jsem si ho tolik užíval na trávníku a pak samozřejmě i po závěrečném hvizdu.

Teď si budete derby užívat ještě víc, protože vám Slavia určitě pokračování profesionální smlouvy nabídne...

Ale v tom já opravdu problém nevidím. Se Slavií jsem byl od samého začátku dohodnutý, že pokud budu zdravý, nic mně nebude bránit v tom, abych dál hrál a i novou smlouvu dostal. Ani její výše nepředstavuje žádný problém, takže během nastávající reprezentační přestávky mé profesionální angažmá v Edenu určitě stvrdíme.

Musíte být v sedmém nebi, protože jestli statistiky nelžou, dva góly jste Spartě nikdy nedal. Ani před odchodem do ciziny, ani po návratu ze zahraničních toulek...

Nelžou určitě, protože já Spartě opravdu nikdy dvě branky nedal. Natož abych je vstřelil na Letné a před vyprodanými ochozy k tomu. Já už si vlastně ani nepamatuji, kdy jsem dal naposledy dva góly v naší lize.

Sparťany určitě zaskočilo, že vás trenér Jarolím zařadil do základní sestavy.

Trenér chtěl, abych v základní sestavě nastoupil už v pohárové odvetě v Rumunsku. Měl jsme však trochu problémy s lýtkem, takže jsem si dal raději ještě pohov. Ale před derby jsem se cítil náramně, takže kouč chtěl, abych mužstvu pomohl svým zkušenostmi a klidem. Vyšlo to dokonale. Trenérovi i mně!

Z čehož vyplývá, že jste si před derby věřili a o výhře nad Spartou nepochybovali...

Věřili jsme si hlavně proto, že Sparta dostávala v posledních zápasech hodně gólů, což nám nahrávalo. A když jsme při rozcvičení viděli rozvinutý transparent letenských rowdies „Sparta v hlavě, Sparta v srdci“, sebevědomí nám stouplo ještě víc. Docházelo nám, pod jak obrovským tlakem domácí budou a že toho musíme využít.

Přesto zarazilo, jak snadno a lehce jste Spartu přejeli...

Podstatný byl začátek, v němž jsme si vedli hodně aktivně, rychlá vedoucí branka byla ještě důležitější, protože nás uklidnila. Po druhém gólu jsme ale propadli přílišné euforii, jež se mohla vymstít.

Mohla, ale nevymstila, protože amatér z Edenu o osudu derby definitivně rozhodl.

Po mé druhé trefě už jsme byli v klidu a zápas s přehledem dovedli k vítěznému konci. Pro nás to byla strašně důležitá výhra, neboť nepamatuji, že by Slavia v posledních desetiletích na Letné někdy takovým rozdílem vyhrála, pro mě osobně to byl návrat do základní sestavy přímo skvostný. Aby nebyl, když je mužstvo tak parádně rozjeté!

Však to pro vás byl náramný večer. Dal jste Spartě dva góly a ještě na svém velkém sparťanském kamarádovi Patrikovi Bergrovi vyhrál večeři...

Já ji raději zaplatím sám, abych měl od něj klid a užíval si krásný večer. Vždyť to bylo nejkrásnější derby, jaké jsem zažil.

Reklama