Hlavní obsah

Experti po derby: Po dlouhé době vyhrál favorit

PRAHA

Fotbalová Slavia se i po derby veze na vlně euforie, Sparta po domácí pondělní potupné prohře 1:4 zabředla do vod, ze kterých se těžko zvedá. Kde jsou příčiny špatných výkonů letenského týmu? „Ve Spartě se vedení klubu staví proti vlastním hráčům a zastává se fanoušků, kteří hází dlažební kostky na autobus s hráči. To je nepředstavitelné,“ rozčiloval se v reakci pro Sport.cz internacionál Ladislav Vízek.

Článek

„Po dlouhé době vyhrál favorit, to se často nestává. Co mě šokovalo, byl rozdíl třídy, jakým Slavia na Letné vyhrála. Věděl jsem, že to Spartě nejde, ale že se zápas bude vyvíjet tímto stylem, to jsem absolutně nečekal,“ řekl pro Sport.cz Vízek. „Slavia potvrdila svou fotbalovost. Sparta se téměř, až na pasáž, ve které dala gól, nedostala vůbec do hry. Zdálo se mi, že Řepka nebyl úplně fit. A zákroky Kisela a Kučery? To byla brutalita, jasný úmysl faulovat,“ stěžoval si držitel zlaté olympijské medaile z roku 1980.

Slavia ve 268. derby na Letné jasně dominovala. Poločas vyhráli svěřenci kouče Karla Jarolíma 2:1 a když ve druhé části zápasu přidali navrch dva další góly, odskočili sparťanskému rivalovi v tabulce na rozdíl pěti bodů a poskočili do čela. „Slavii se nyní daří velmi dobře. Přešli na způsob hry, kdy jsou schopní přehrát soupeře v záloze. Jejich hra je založená na rychlé kombinaci, která nese úspěch. Slávisté mají velmi dobře pozičně poskládané mužstvo. Například Jaroslav Černý není levý záložník, ale hraje nalevo aby se mohl posunovat do středu zálohy a vytvářet tak místo pro levého beka,“ okomentoval styl hry sešívaných pro Sport.cz nynější kouč reprezentace Egypta do 20 let Miroslav Soukup.

Ve Slavii táhnou za jeden provaz

Mnozí očekávali, že se Sparta může odrazit k lepším výkonům právě v prestižním zápase se Slavií. „Také jsem čekal, že to je jejich poslední šance, kdy se mohou chytnout. Tento zápas se jim náramně nabízel. Bohužel se to jejím hráčům nepovedlo,“ řekl Vízek. „Slavia si jede svou linii, hráči tam táhnou za jeden provaz. Všichni to proti ní budou mít těžké, v lize je absolutně dominantní,“ dodal.

A jeho recept pro lepší výkony letenského týmu? „Možná by se mohli poohlédnout po zajímavých exotických typech jako má ve svém středu Slavia. Tavares a Belaid, ti by byli oživením i pro sparťanskou hru. Je pravda, že dříve angažovali Sylvestreho. Ten se mi líbil, ale bohužel ho zase pustili,“ poznamenal internacionál Vízek. „Židle by se ale spíš než pod trenérem Lavičkou měla třást pod některými hráči. Celý kádr je teď na dně,“ dodal.

Špatná politika Sparty

Člen klubu ligových kanonýrů Vízek se také zamyslel nad jinou vážnou věcí, která z politiky Sparty nahlodává atmosféru celého klubu. „Naprosto nepochopitelně vyhodili Pavla Horvátha, ač si ho sám trenér Lavička přál. A Horváth byl jeden z nejlepších tahounů Sparty. Mluvil jsem s Patrikem Bergrem, který říkal, že by si spolu na hřišti velice dobře rozuměli. A proč musel z klubu odejít? Protože vedení Sparty dalo na názor svých fanoušků. Když se týmu nedařilo a fanoušci vyvolávali hesla „Horváth ven“, klub se Horvátha zbavil. Stejní fanoušci potom hází dlažební kostky na autobus a v ochozech si rozvíjejí transparenty dle své libosti. To vše svědčí o tom, že Sparta nejde správným směrem,“ nechal se slyšet Vízek. „Zastávají se fanoušků, kteří nadávají vlastním hráčům. To je nepochopitelné,“ dodal.

„Věřím, že Víťa Lavička dostane šanci pracovat dál. Má zkušenosti, s Libercem hrál na špici, působil už dříve na Spartě. Nyní má k dispozici čtrnáct dní dlouhou reprezentační pauzu, ve které může s týmem odjet například na soustředění, aby se dal kádr psychicky do pořádku,“ dodal na závěr bývalý trenér české stříbrné dvacítky z Kanady Soukup.

Reklama