Hlavní obsah

Bývalý kouč Sparty Lavička: Teď ve mně převládá pocit svobody

Jan CíchaSport.cz

Pátým trenérem, který opustil za poslední čtyři roky fotbalisty Sparty, se v úterý stal Vítězslav Lavička. Sympatickému kouči srazil vaz neúspěch v Evropě a drtivá porážka v derby od Slavie 1:4. „Teď ve mně převládá pocit svobody,“ řekl bývalý kouč Liberce či reprezentační jedenadvacítky.

Článek

Tichým a smutným hlasem hovořil den po své rezignaci nyní již bývalý kouč Sparty Vítězslav Lavička. „Snažil jsem se udělat vše, co bylo v mých silách, aby Sparta fungovala co nejlépe. Nenapadá mě nic, co by šlo udělat jinak,“ řekl trenér, jenž akorát přišel z letenské kabiny, kde všem poděkoval a každému popřál do budoucna hodně štěstí.

S vedením se dle svých slov snažil najít příčiny neúspěchu, ale marně. Od klubu dostal nabídku pokračovat u týmu. „Ale za okolností, které pro mě nebyly přijatelné sportovně ani lidsky,“ dodal. Svůj odchod přesto bere sportovně: „Je to úděl práce trenéra a ve Spartě obzvlášť. Snažili jsme se sezónu odstartovat co nejlépe. Začátek ligy nám vyšel skvěle, ale na pohárové scéně jsme zažili nezdar,“ posteskl si Lavička.

Spartě zkolabovala obrana

Hlavním problémem posledních nevydařených utkání byla dle Lavičky chatrná defenziva letenského klubu. „Začala nám kolabovat obranná hra celého mužstva. To byl důvod, který vedl k posledním nedobrým výsledkům,“ hledal příčiny neúspěchu Lavička a při pohledu zpět prozradil možnosti, které se mu v té době nabízely: „Mohli jsme dát důvěru hráči, který udělal předchozí zápas chybu, nebo jsme mohli postavit jiného, který je zvyklý hrát na jiném postu. Udělal jsem to, o čem jsem byl přesvědčen, že je nejlepší pro mužstvo.“

„Myslím si, že Sparta by si zasloužila ještě kvalitnější kádr na ty mety, o které chce hrát. Ve svém středu má klub hráče, kteří mají perspektivu. Ale mladí hráči v mých očích nebyli natolik zralí, aby mohli nastoupit v kritických zápasech. Bohužel se v létě nepodařilo přivést fotbalisty, o které jsem měl zájem. Mluvím především o Honzovi Morávkovi,“ povídal Lavička a pokračoval: „Sparta je klub, který chce okamžitý úspěch, tři roky po sobě se Spartě nepodařilo postoupit do Champions League, což není dobré.“

Lavička odmítl problémy v kabině

Trenér odmítl problémy v kabině, které podle něj byly zcela korektní jak po profesní, tak po lidské stránce. Drobný konflikt vznikl pouze s Tomášem Řepkou. „Jeho reakci jsem nečekal a asi ani nikdo jiný. Pak jsme si to vše mezi čtyřma očima vyříkali,“ doplnil.

Po ukončení angažmá na Letné čekají Lavičku dny volna. „Rád bych si vzal odstup od fotbalu a sledoval ho z povzdálí. Také bych rád trávil více času s rodinou a třeba vyrazil na dovolenou,“ těší se.

Reklama

Související témata: