Hlavní obsah

Nemám nad čím jásat, přiznal po obnovené premiéře Chovanec

Zdeněk PavlisSport.cz

Rozčarování netajil. Možná někde v hloubce duše opravdu doufal, že přijde a Sparta pod jeho vedením vstane z mrtvých. Zřejmě skutečně věřil, že při obnovené premiéře na letenské lavičce napraví bídnou bilanci posledních týdnů a hned v prvním utkání urve v Plzni tři body. Nakonec byl nový sparťanský kouč Jozef Chovanec po nedělním nočním epilogu rád i za remízu...

Článek

Rozčarování z vás přímo sálá, takže je asi zbytečné se ptát, nakolik jste s utrápenou remízou spokojen...

A měl bych snad nad získaným bodem jásat? Nechat se unášet úrovní zápasu, která valná nebyla? Omlouvat nedostatek odvahy, jež mému mužstvu scházela? Kvitovat výkony zkušených hráčů, o nichž jsem měl jinou představu?

Nemůžete se divit, když jste nenechal v mužstvu pomalu kámen na kameni...

Změny jsem sliboval, ale nakonec jsem jich pod tíhou situace musel udělat víc, než jsem plánoval. Zraněný Řepka nastoupit nemohl, Matušovič také ne, na poslední chvíli vypadl i Došek, takže jsem měl k dispozici pouze šestnáct hráčů.

Takže jste mohl dát šanci mladíkům, jak jste hned po nástupu do funkce prohlašoval. Jak jste s nimi byl spokojen?

Ukázali, že ligu hrát mohou, naznačili, kdo na místo v základní sestavě Sparty má a kdo nikoli. Většina mladíků si vedla perfektně, i když samozřejmě na sobě musí dál pracovat, zato ti zkušenější nepodali výkon, který jsem od nich čekával.

Buďte konkrétnější? Koho máte na mysli? Na koho ze zkušených hráčů sázíte a bude sázet vy?

Na osu Blažek, Voříšek, Hušek, Kisel a Slepička. Třeba takový Hušek už je ve Spartě tři roky, takže od něho očekávám, že se stane vůdcem mužstva. Od Kisela či Slepičky zrovna tak.

Jenže v Plzni zmiňovaní hráči rozhodně na nějaké na vůdce nevypadali. A celá Sparta působila vystrašeně, bázlivě, bez jakéhokoli sebevědomí a sebedůvěry...

Logicky, protože poslední týden před reprezentační přestávkou na nich zanechal psychické stopy. Nevěří si, takže je zákonité, že střídáme slušné úseky se slabšími, kdy se z placu vytrácíme. Za deset dnů se prostě nedá vyléčit všechno. Zvláště, když přijdou změny v sestavě, zejména, když proti sobě máme kvalitního a pořádně nabuzeného soupeře, jakým Plzeň v neděli nesporně byla.

Nakonec vás o body zaslouženě obrala, takže na vedoucí Slavii ztrácíte už sedm bodů. Po třetině ligy, která se právě v Plzni naplnila, dost hrozivá ztráta...

Na soupeře se nedívám, soustředím se jen na své vlastní mužstvo.

Jenže sedmibodové manko vnímat musíte, to neříkejte.

Teď ztrácíme sedm bodů, ale na konci ligy chceme být tam, kde jsme původně plánovali. A ta cesta vede jen přes tvrdou práci v přípravě a každém utkání, jež nás čeká. Musíme stát na reálných základech, kráčet od zápasu k zápasu, pracovat a dál se rozvíjet. Jiná možnost pro Spartu není.

Reklama

Související témata: