Hlavní obsah

Liga až po okraj naplněná šlágry

PRAHA

Hned tři velké šlágry nabídne dvanácté dějství fotbalové ligy, neboť prvních šest týmů tabulky se utká mezi sebou. Těžko proto vybírat nejzajímavější a nesledovanější, neboť Slavia bude v Edenu hostit Brno, Liberec vyrukuje proti ambiciózní na výsluní se vyhřívající Mladé Boleslavi a v pondělním televizním epilogu pak Ostrava přivítá v souboji o třetí příčku v tabulce Spartu.

Článek

Slavia se v roli lídra tabulky utká s Brnem v neděli netradičně od 15 hodin v Edenu, kde drží sérii neporazitelnosti a navíc v letošním ročníku ještě nedostala branku. V minulém kole uhráli sešívaní bod na půdě Mladé Boleslavi a bodové konto by rádi rozšířili i proti moravskému celku. „Očekávám, že navážeme na naše předcházející výkony. Hrajeme doma, takže věřím, že nás přijdou opět podpořit v hojném počtu naši fanoušci,“ nechal se slyšet kouč Pražanů Karel Jarolím.

Brno ovšem přijede po odvolání trenéra Petra Uličného do Prahy s tím, že nemá co ztratit. „Celý týden o tom s hráči mluvíme, od středy je přesvědčujeme, že na popravu nejedou a klidně mohou bodovat,“ tvrdí asistent dosazený do prozatímní role hlavního kouče Brna Aleš Křeček. Ten se v týdnu snažil přemluvit k návratu rebela Bestu, ale ten si říct nenechal.

Škorpil chce měnit historii

Zajímavý duel se bude hrát i pod Ještědem, kde Liberec nastoupí proti Mladé Boleslavi. Hosté už neprohráli deset zápasů v řadě a na šnůrku úspěchů chtějí samozřejmě přidat další korálek. „Jenže bude to strašně těžké. Liberec je doma výborný, poradil si se Slavií i se Spartou, takže se nachystá určitě i na nás,“ je jasné mladoboleslavskému trenérovi Pavlu Hapalovi.

„To uděláme,“ kontruje kouč Severočechů Ladislav Škorpil. „Už proto, že proti Mladé Boleslavi se nám na našem hřišti nedaří, takže přišel čas nepříznivou bilanci změnil,“ upozornil na fakt,  že Středočeši v Liberci ze čtyř dosavadních zápasů tři vyhráli a jen jednou remizovali.

Olomouc nevyhrála v Teplicích sedm let

Na teplických Stínadlech se představí olomoucká Sigma, která se nachází na sedmé příčce tabulky o pouhý bod před teplickým týmem. „Bude to velmi těžké utkání, Olomouc je náš soused v tabulce, my potřebujeme potvrdit předešlá dvě klání a zvítězit,“ říká odhodlaně teplický kouč Jiří Plíšek, jenž se může opřít o statistiku. Olomouc totiž v Teplicích nevyhrála už dlouhých sedm let.

"Statistiky jsou od toho, aby se měnily Severočeši mají kompaktní tým, jehož síla je ve standardních situacích, na které si musíme dát pozor," je lačný dalšího bodového zisku trenér Hanáků Zdeněkl Psotka, jemuž dělají starosti zdravotní problémy Hudce, Komárka a také Šuškavčeviče.

Agitují oba trenéři

Bez zajímavosti ovšem nejsou ani další zápasy dvanáctého ligového kola. Už v sobotu přivítá Plzeň ve Štruncových sadech Jablonec a budeme chtít samozřejmě pokračovat v trendu, který pod taktovkou nového trenéra Pavla Vrby nastoupila.

„Herní projev se zlepšuje, bodů však máme na kontě pořád málo, takže musíme vyhrát . Výhra v minulém kole nad Bohemians nám dodala sebevědomí,“ burcuje Západočechy jejich nový trenér Pavel Vrba.

Jablonecký František Komňacký ale v kabině agituje také. Aby ne, když po slibném vstupu do ligy zažívá jeho tým útlum. „Je čas se probudit anebo se s některý hráči rozloučit. Pohodlný život u nás nebude mít nikdo,“ varoval své svěřence, neboť jejich přístup v posledních utkáních se mu krajně nelíbil.

Na jihu zápas pravdy

Hodně důležité utkání se bude hrát na jihu Čech, kde České Budějovice nastoupí proti poslední Viktorii Žižkov. „Je to zápas pravdy, v němž musíme všechny předchozí výsledky potvrdit. Už proto, že se hraje o šest bodů,“ moc dobře si trenér Jihočechů Pavel Tobiáš, že série sedmi zápasů bez prohry bude k ničemu, pokud ji jeho tým nekorunuje výhrou nad Pražany.

„Pro nás zase přichází chvíle, kdy musíme kvalitní hru konečně korunovat i bodovým ziskem. I proto zvažuji změny v sestavě,“ prozradil žižkovský trenér Josef Csaplár, jenž už má k dispozici Xaviera, jemuž vypršel trest.

Bilance Příbrami nahání strach

O šest bodů se ale bude hrát i v Příbrami, protože jak domácím, tak i hostujícímu Kladnu jde o záchranu. „Bilance Příbrami na domácím hřišti a její výhry nad Budějovicemi 4:0 a nad Zlínem 3:0 nás trochu děsí, ale uspět chceme. Poslední domácí vítězství nad Žižkovem nás povzbudilo,“ doufá v bodový import kladenský trenér Martin Hřídel, jemuž se postupně vyprazdňuje přeplněná marodka. „I Bartoš už má srostlá žebra, takže začíná pomalu trénovat,“ libuje si.

Italský kouč v příbramských službách Massimo Morales je však přesvědčen, že jeho celek středočeské derby zvládne, tři body získá a bude mít tudíž klinou zimu. „S tím také do zápasu jdeme. Je to nejdůležitější střetnutí, jež nás do konce podzimu čeká,“ nechal se slyšet.

Povede už Zlín trenér Levý?

Také v duelu střížkovských Bohemians se Zlínem půjde v neděli pod žižkovskými reflektory o body tolik potřebné k ligové záchraně. Pražané prohráli v minulém kole doma s Plzní a další ztrátu si nesmí dovolit. "Hlavně si nesmíme podobně hrubé chyby, které jsme vyráběli přčřed tádnem, a jimiž jsme Plzni výhru vnutili," připomíná trenér Luboš Urban zpackané utkání se Západočechy.

Zlín by měl vést na Žižkově poprvé v roli hlavního trenéra Stanislav Levý, na něhož čekají na Moravě jako na spasitele. "Teprve v sobotu budeme jednat, všechno bylo zatímk jen v předběžné rovině. A ve fotbale se mění situace hodinu od hodiny," odmítl Stanislav Levý v rozhovoru pro Sport.cz potvrdit, že se Zlínu upíše skutečně už v sobotu, aby v neděli seděl na lavičce. Kdyby k dohodě nedošlo, vedl by mužstvo zřejmě dál ředitel klubu Ladislav Minář. "Bude to pro nás těžký zápas, neboť třetinu hráčského kádru v čele s gólmanem Barankem máme zraněnou," připomíná, v jak těžké situaqci se jeho tým nachází.

12. kolo Gambrinus ligy:
Sobota 1. listopadu:
17:00Plzeň - Jablonecon-line
Neděle 2. listopadu:
15:00Slavia - Brnoon-line
15:00Teplice - Olomoucon-line
17:00Bohemians - Zlínon-line
17:00Příbram - Kladnoon-line
17:00Č. Budějovice - Žižkovon-line
20:00Liberec - Mladá Boleslavon-line
Pondělí 3. listopadu:
17:15Ostrava - Spartaon-line

Reklama