Hlavní obsah

I kdyby měla Slavia dvacetibodový náskok, titulu se nedočká. Liga se musí dohrát, aby byl vyhlášen mistr

Praha

Možné je všechno. Zvláště v časech koronavirových... Klidně se proto může stát, že pokud by se restartovaná fotbalová liga nakonec nedohrála, nedojde ke korunovaci nového mistra ani k verdiktu o sestupujících týmech. A to dokonce ani v případě, že by o titulu už bylo rozhodnuto a lídr tabulky by nemohl být ve zbývajících zápasech ani teoreticky předstižen. „Nepřichází v úvahu, abychom vyhlásili mistra kupříkladu po odehrání třiatřiceti kol,“ potvrdil ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta, že se český fotbal nemíní ubírat německou cestou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jedno je jisté - liga se musí dohrát, aby český fotbal vyhlásil svého mistra.

Článek

Bundesliga má totiž nachystaný krizový plán pro případ, že by se nedohrála. Pořadí mužstev by určil aktuální stav tabulky v momentě, kdy bude soutěž ukončena, došlo by i k vyhlášení mistra i určení dvou sestupujících.

V české lize ovšem k podobnému rozřešení nedojde. A to ani tehdy, kdyby kupříkladu Slavia měla dvě kola před koncem nadstavby k dobru třeba i dvacetibodový náskok a žádný ze soupeřů by ji nemohl z první příčky sesadit a o obhajobu titulu připravit.

„Náš soutěžní řád jasně říká, že ligový ročník končí po odehrání 35 zápasů. Nebudeme se proto ani v této mimořádné době pouštět do žádných právních rizik," trvá na striktním naplnění řádů opětovně zvolený předseda LFA Dušan Svoboda.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda přichází na jednání ligového grémia LFA v Praze.

Připomněl při tom kauzu Bohemians a s ní související soudní spory, které zatěžovaly český fotbal celá léta a jsou stále výstražným precedentem.

„Buď se dohraje celý ročník a vyhlásíme mistra i sestupující, nebo se prostě nedohraje. Není ale možné měnit soutěžní řád v rozehraném ročníku. Proto i kdyby chyběl k dokončení elitní nadstavbové skupiny, v níž půjde o titul, třeba jen jeden zápas, mistra nevyhlásíme," zvěstoval šéf tuzemských profesionálních soutěží, že na tomto postupu se shodlo i ligové grémium.

„Vyhlásit mistra by šlo při předčasném ukončení soutěže pouze v případě, že by celá nadstavbová skupina o titul byla kompletně dohrána. Pak by ke korunovaci dojít mohlo, i kdyby kupříkladu ve skupině hrající play off o Evropskou ligu nebyl program dokončen," upřesnil Bárta.

„Analogicky by se samozřejmě postupovalo i v případě skupiny, v níž půjde o udržení v nejvyšší soutěži. I ta musí být kompletně dohraná, abychom určili účastníky příštího soutěžního ročníku a sestupující."

Reklama