Hlavní obsah

Na horory jsou Jihočeši mistry

Zdeněk PavlisSport.cz

Neskutečné, co Jihočeši zase svedli. A dokonce už počtvrté v řadě, neboť stejným způsobem, jakým obrali v nedělní noci vedoucí Slavii, připravili o jistou výhru i tři další týmy před ní. V předchozím kole žižkovskou Viktorku, ve jedenáctém dějství Brno, v desátém kole Olomouc. A pokaždé góly, jež stříleli v posledních minutách, nebo dokonce v nastaveném čase. „Excelentní. Vypovídá to o vnitřní síle našeho mužstva,“ libuje si českobudějovický trenér Pavel Tobiáš.

Článek

Hrát se fotbal jen na druhý poločas, figurovali by českobudějovičtí fotbalisté na ligovém výsluní. Alespoň s bilancí z Tobiášovy éry. Od pátého kola, kdy nový trenér usedl na lavičku, totiž Jihočeši nejenže ještě neprohráli jediný zápas, ale v pěti z devíti utkání měli ve druhé půli navrch.

A hrát se fotbal jen na poslední minuty, neměli by Tobiášovi svěřenci v lize konkurenci vůbec. Na horory jsou prostě Jihočeši mistry! Už to ví nejen Olomouc, Brno a žižkovská Viktorka, ale teď i Slavia.

Jarolím: Varování nepomohlo

„Ale my to věděli už před zápasem a hráče jsme na to upozorňovali. Způsob, jakým Budějovice otočily před týdnem střetnutí s Viktorkou, měl být pro hráče varováním.  Bohužel, nebyl,“ posteskl slávistický kouč Karel Jarolím, jehož týmu ani dvou gólové vedení v nedělním večerním televizní epilogu k vítězství nestačilo.

Pražané museli vzít za vděk remízou a dokonce nescházelo mnoho, aby v hektickém závěru padli. Vždyť pět minut před koncem za nerozhodného stavbu 2:2 nastřelil Šíma tyč. "Bylo by krásné zápas otočit, ale pro Slavii až příliš kruté," uznal trenér Tobiáš.

Tobiášovy argumenty

Kde se vůbec bere českobudějovická schopnost  otáčet zápasy v samém závěru? Síla smazat třeba i dvougólové manko a bodovat?

„Určitě ve víře, že na podobný obrat máme. Ve zkušenosti, že to dokážeme. Hráči si sami ověřili, že ani při dvougólovém vedení protivníka není zápas ztracený, neboť stačí dát kontaktní gól a jsou zase ve hře. Přesvědčil jsem o tom své svěřence minule proti Viktorce, připomínal jsem jim to i tentokrát,“ vyjmenovává českobudějovický kouč Pavel Tobiáš jednu z příčin, proč jsou jeho svěřenci schopni zlikvidovat gólové manko a třeba i zápas otočit.

Pochopitelně, po ruce má argumenty další. Třeba střídání, která mu perfektně vycházejí. „Pravdou je, že noví hráči pravidelně hru oživí. Proti Slavii to Hudson a Stráský znovu potvrdili,“ netají, že má při míchání se sestavou šťastnou ruku.

Už by si rád také dopřál klidu

Sám si přitom láme hlavu, proč střídající hráči výkon mančaftu oživí a přičiní se o zvrat, což byl v neděli proti Slavii příklad Stráského, zatímco v základní sestavě sklouznou do průměru.

„Teď si třeba o místo v základu řekli Hudson a zmiňovaný Stráský, ale nejsem si jistý, zda jim v příštím kole v Ostravě opravdu příležitost od první minuty dám. Někteří hráči už takovouto šanci dostali a nevyznělo to pro nás dobře,“ medituje Tobiáš mající pochopitelně radost z toho, že jeho svěřenci jsou schopni zachraňovat ztracené zápasy, současně ovšem stresovaný hororovými koncovkami pomalu v každém ligovém kole.

„Raději než horor bych si chtěl také užívat zápasu, v němž povedeme my a dotahovat bude soupeř.V podzimní lize jsem něco podobného zažil v devíti zápasech jen jednou,“  povzdechl si.

Jak Jihočeši otáčejí zápasy?
Č.Budějovice -Slavia 2:213. kolo: Ještě dvacet minut před koncem Jihočeši 0:2 prohrávali, pak však za osm minut skóre srovnali a v 85. min. trefil navíc Šíma tyč.
Č.Budějovice -Viktoria Žižkov 3:212. kolo: Čtrnáct minut před koncem domácí 0:2 prohrávali, třemi góly v 76., 85. a 90. min. výsledek otočili a vyhráli.
Brno - Č.Budějovice 1:111. kolo: Domácí od 12. min. vedli, v nastraveném čase (92.) Žižka vyrovnal.
Č.Budějovice -Olomouc 1:110. kolo: Na gól olomouckého Melinha z 18. min. odpověděli Jihočeši vyrovnáním až v 88. min.
Plzeň -Č.Budějovice 1:17. kolo: Remízu zajistila hostům vyrovnávací trefa Sedláčka v 73. minutě.
Č. Budějovice - Ml. Boleslav 1:16. kolo: Středočeši vedli od 35. min. gólem Mendyho, Jihočechům pomohla k vyrovnání a bodu vlastní branka  Kaliny v 57. minutě.

Reklama

Související témata: