Hlavní obsah

Chovanec po blamáži v derby: Někteří hráči budou muset ze Sparty odejít

Zdeněk PavlisSport.cz

Tak bídně už mu hodně dlouho nebylo. Hlavně na duši, to se ví. Sparťanský kouč Jozef Chovanec nesl nedělní prohru na Žižkově nesmírně těžce, protože jeho tým propadl v malém pražském derby se střížkovskými Bohemians na celé čáře. Blamáž je ještě slabé slovo. „Uznávám, proto bude mít zápas dohru. Někteří naši hráči si sami napsali posudek pro budoucnost,“ pravil, když se ze šokující prohry alespoň trochu sebral.

Článek

Dost tvrdá a příkrá slova. Prohra je to sice ostudná....

...a hlavně Sparty nedůstojná. Prohrát se samozřejmě může, ale nikoli po takovém výkonu, jaký jsme převedli.

Nemluví vás po ostudné prohře přece jen až příliš emocí?

Emoce jsou mně cizí. Po naivním a hloupém výkonu, jakým jsme se prezentovali, po nezodpovědném přístupu svých svěřenců jsem se jich okamžitě zbavil. Hrát přes hodinu proti soupeři, který zůstal na place jen v deseti, a přesto si nechat dát tři góly, to je vrchol!

Máte nějaké vysvětlení?

Mám snad mluvit o naší naivitě a hlouposti? O obráncích, kteří si dávají přednost? O některých hráčích, kteří snad ani nevěděli, v jakém dresu hrajeme my a v jakém soupeř? O tom, že na hřišti neplatilo vůbec nic z toho, na co jsem mužstvo připravoval a co jsem od něho požadoval?!

Co jste od svých svěřenců chtěl?

Aby se nachystali na fotbal, který bude bolet, protože hra Bohemians je založena hlavně na bojovnosti a perfektně nacvičených standardních situacích. Jenže začne zápas a my děláme všechno špatně. Od postavení hráčů až po momenty, kdy nejsme schopni ani odkopnout míč.

Možná že právě začátek a rychle inkasovaný gól vaše svěřence srazil?

Nesmysl, dostali jsme i druhý a přesto jsme na začátku druhé půle dokázali vyrovnat. Všechno jsme měli v rukou, jenže naše obrana je jako průchoďák, o ostatních řadách nemluvě. Šokující, jakým způsobem dostaneme čtvrtou branku. To se přece nemůže a nesmí stát!

Mluvíte o hořící obraně, čímž jen naznačujete, jak moc chybí ve sparťanské defenzivě zraněný Tomáš Řepka...

On schází nejen Řepka, ale třeba i Matušovič a další hráči, kteří do základu patří. Jenže to není a nebyl jen problém duelu s Bohemians. Řepka a spol. chybí již delší dobu a přesto jsme i bez nich defenzívu v předchozích zápasech s výjimkou střetnutí na Bazalech zvládali. Teď přišel výbuch. Totální!

Jenže co teď dál? Prohra s oslabenými Bohemians zřejmě srazí Spartu zase tam, kde jste po debaklu v derby se Slavií přebíral?

Každá porážka mužstvo srazí, tahle rovněž, protože to byla prohra specifická. Vždyť nás obral o body soupeř, který hrál přes hodinu v deseti a přitom nám dokázal dát tři góly. Musíme se proto zákonitě položit otázku, zda výkony některých jednotlivců jsou hodny jména Sparty a odpovídají tomu, aby v našem mužstvu dál pokračovali.

Výhrůžka? Náznak, že v zimě bude následovat v letenském kádru čistka?

Jen konstatování, že výsledek a výkon v utkání s Bohemians bude mít každopádně dopad na jednotlivce. Někteří hráči budou muset ze Sparty odejít, abychom mohli jiné na Letnou přivést.

Reklama

Související témata: