Hlavní obsah

Experti: Fanoušci už si zvykli, že Sparta není co bývala

PRAHA

Fotbalová Sparta se trápí! A hodně! Doby, kdy válcovala jednoho soupeře za druhým, získávala tituly jak na běžícím páse a její soupeř při cestě na Letnou strachem prohrával už u Průhonic, jsou nenávratně pryč. Poslední potupná prohra 3:4 s oslabenými Bohemians Praha to jen dokazuje.„V současné chvíli nemá kádr takovou kvalitu, aby sbíral body jako dřív. Není odkud brát,“ řekl pro Sport.cz vicemistr z ME v Anglii v roce 1996 Václav Němeček.

Článek

Poté, co Sparta předvedla v závěru loňské sezóny, kdy si nechala vlastní nedisciplinovaností ujít titul, už letenské klopýtání během současného ročníku tak nešokuje. Přesto i ti nejzarytější sparťanští fanoušci museli propadat zoufalství, když viděli trápení a porážku svého týmu od deseti hráčů nováčka Bohemians Praha v posledním ligovém kole. Letenský tým žižkovský trávník opouštěl po prohře 3:4.

„Pro Spartu je to opravdu ostuda. Navíc, když si uvědomíme, že šlo o nováčka a že Letenští hráli většinu utkání v početní převaze. Je pravda, že na Viktorce se hrálo vždycky špatně. Proto možná Bohemians Praha tento trávník zvolili jak svůj domácí,“ uvažoval dvojnásobný nejlepší střelec ligy v letech 1978 a 1979 Karel Kroupa.

Němeček to se Spartou dobře nevidí

Může podle vicemistra Evropy z roku 1996 Václava Němečka letenský tým přesto pomýšlet na světlou budoucnost? „Dobře to nevidím, v nejbližší době to nebude. Sparta bude k úspěchu potřebovat úplně nové mužstvo,“ myslí si bývalý hráč Sparty Němeček. „Na Letné si musí počkat na nejbližší přestupní období, ve kterém budou moci posílit,“ dodal.

„Je patrné, že sparťanská obrana není tak pevná, jako když mužstvo na začátku sezóny trénoval Vítězslav Lavička. Absence Kadlece a Řepky je citelná. I když se na působení Řepky ve Spartě snášela kritika, na české poměry je to stále velikán. Nutno dodat, že na co Bohemka sáhla, to jí vyšlo. Když se Sparta gólově chytla, srazil ji na kolena další gól domácích. A navíc asi někdo z letenského klubu zapomněl na Jeslínka,“ nechápal Kroupa fakt, že si Sparta smluvně nevyjednala běžnou praxi, aby Jeslínek, jako její kmenový hráč, ve vzájemném utkání nehrál. Byl to totiž on, kdo v 76. minutě rozhodl o konečném skóre 4:3.

Letenský tým není co býval

A kde je podle Kroupy, držitele ocenění Fotbalista roku 1977, na Letné zakopaný pes? „To, co bývalo zvykem ve Slavii, je nyní ve Spartě. Na Letné je příliš častá cirkulace hráčů. Naopak sešívaní si již po dva roky drží jádro týmu stejné. Ne že by si fanoušci měli zvykat na to, že Sparta už není to, co bývala. Oni už si na to zvykli. Nejde jen o Slavii, ale je zde i Baník, Liberec a Boleslav, kteří promluví do umístění na špičce ligy,“ zakončil Kroupa.

Reklama

Související témata: