Hlavní obsah

Bohemians ukončili českobudějovickou neporazitelnost

Trenér Pavel Tobiáš, který po úvodních čtyřech kolech vystřídal u fotbalistů Českých Budějovic Jana Kmocha, poprvé padl. Jihočeši po jedenácti utkáních bez porážky nestačili na Žižkově na Bohemians Praha, jimž podlehli v 16. ligovém kole po brankách Marka Kincla a Davida Zoubka z úvodní půle 0:2.

Článek

Nováček získal v první části nejvyšší soutěže nečekaně 19 bodů a před zimní pauzou přeskočil svého nedělního soupeře v tabulce.

Žižkovský trávník se oproti minulému týdnu změnil k nepoznání. Z plochy zmizela sněhová vrstva, takže hráči mohli do svého repertoáru zařadit i kombinace po zemi. Úvod jako obvykle Českobudějovickým nevyšel. V páté minutě si na přímý kop z pravé strany naskočil Kincl, jenže gólovou radost mu po přesné hlavičce k tyči zhatil praporek pomezního sudího.

Za šest minut se už nejlepší domácí střelec dočkal sedmé branky v sezoně. Po pěkném pasu si zaběhl za nedůraznou hostující obranu, na první pokus ještě vyběhnutého Kučeru nepřekonal, ale z následné otočky se nemýlil.

Hosté se z inkasovaného gólu vzpamatovávali deset minut a pak začali přebírat iniciativu. Posílené pětičlenné záložní řady obou týmů ale příliš šancí tisícovce diváků nenabízely. Až ve 30. minutě hosté umně vykombinovali před Belaně, který skvěle vyrazil Benátovu ránu z úhlu.

Pak se znovu probudili domácí. Na svůj krásný gól proti Spartě zavzpomínal domácí zadák Macháček a Kučera se musel ve 35. minutě hodně natahovat, aby jeho povedenou střelu z dálky vytěsnil mimo. Zvýšená aktivita Bohemians ale nakonec ještě do poločasu přece jen přinesla ovoce. Minutu před přestávkou zakroutil Zoubek rohový kop a k překvapení všech skončil balon v Kučerově brance.

Tobiáš v pauze stáhl Hunala a posílil útok o Stráského, ale jihočeská hra zůstávala ospalá. Platonický a naprosto neefektivní tlak nemohl domácí obranu ohrozit, naopak Pražané hrozili z rychlých brejků. V 58. minutě postupoval z levé strany sám na Kučeru Grznár, ale jeho střele se postavila do cesty protější tyč.

Dynamo na rozdíl od předešlých utkání tentokrát na zvrat nemělo. Skrz spolehlivou defenzivní řadu "Bohemky" prošlo minimum střel, a když už Jihočeši našli cestu přes zformovanou houštinu těl, pálil Homoláč čtvrt hodiny před koncem nad.

Místo toho mohli domácí v 85. minutě po dalším brejku výsledek podtrhnout, jenže Kinclův dloubák přeletěl spolu s Kučerou i břevno. A když v závěru sudí Paták neposoudil Stráského pád jako penaltový, radovali se Boheminas před zimní přestávkou nejen z pátého vítězství z posledních šesti domácích zápasů, ale i z čistého konta. Naproti tomu Dynamo vlastní rekord v počtu zápasů bez prohry za sebou ze sezóny 1993/94 nevyrovnalo.

Bohemians Praha - Dynamo České Budějovice 2:0 (2:0)
Branky: 11. Kincl, 44. Zoubek. Rozhodčí: Paták - Teuber, Štěrba. ŽK: Grznár - Hudson, Horejš, Stráský. Diváci: 1046.
Bohemians: Belaň - Macháček, Turtenwald, Horáček, Grznár - Dobeš, Demeter - Fenyk (84. Vošahlík), Zoubek (90. Kropík), Jeslínek (80. Jablonský) - Kincl. Trenér: Urban.
Č. Budějovice: Kučera - Riegel, Horejš, Hunal (46. Stráský), Leština - Homoláč - Hudson (68. Mezlík), Benát, Hílek, Šíma (78. Kovařík) - Sedláček. Trenér: Tobiáš.

Reklama

Související témata: