Hlavní obsah

Změna pravidel se bude týkat i české ligy

Ligový výbor Ligové fotbalové asociace schválil zavedení pěti místo dosavadních tří střídání v zápasech první a druhé ligy, které řídí. Úpravu pravidla v Česku musí ještě ve čtvrtek formálně schválit výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. Dočasná novinka bude platit od příštího týdne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Havel z Viktorie Plzeň střídá Radima Řezníka během utkání s Libercem. Ilustrační foto.

Článek

Sobotní dohrávka 23. ligového kola mezi Teplicemi a Libercem, která otevře obnovenou sezonu profesionálních soutěží po koronavirové přestávce, se bude hrát ještě v běžném režimu maximálně tří střídání na každé straně. Restartovaný ročník první a druhé ligy se naplno rozběhne na začátku příštího týdne.

Světová federace FIFA spolu s mezinárodní pravidlovou komisí IFAB před necelými dvěma týdny umožnily zavést revoluční změnu vzhledem k nabitému kalendáři, který celky čeká po uvolnění koronavirových opatření a opětovném rozehrání soutěží. Týmy budou moci využít pět střídání a šesté v případném prodloužení. Novinku je zatím možno zavést v soutěžích, které skončí do 31. prosince.

Aby změna pravidla příliš nezdržovala a nenatahovala zápasy, budou mít mužstva na pět střídání k dispozici stále pouze tři "okna" a pauzu mezi oběma poločasy.

První a druhá liga v Česku se stejně jako drtivá většina soutěží po celém světě zastavily před polovinou března. Většina zemí plánuje dokončit stávající sezonu, což přinese zhuštěný zápasový program a možné zvýšené riziko zranění.

Reklama