Hlavní obsah

Zápasy bez diváků? Ze Slovenska jsem zvyklý, tam nepřišli, i když mohli, říká Guľa

Praha

Do fotbalové Plzně vstoupil pravou nohou, od jeho lednového příchodu český vicemistr válí. Trenér Adrian Guľa dostal do týmu drajv a herní kvalitu. Do jara Viktoria vlétla jako velká voda, vyhrála všechny čtyři zápasy. Pár dnů před restartem ligy slovenský kouč věří, že mužstvo během koronavirové pauzy ze svojí síly nic neztratilo.

Foto: FCVP

Trenér Adrian Guľa při prvním společném tréninku Plzně po koronavirové přestávce.

Článek

Máte před restartem soutěže podobné pocity jako před vstupem do jara?

Věřím, že teď jsme dál než v zimě. Nějakou dobu už se s týmem známe. Jsme dál i se způsobem, jakým bychom se chtěli prezentovat. Ale podstatné je, aby se nám všechno podařilo správně načasovat. V našem případě je to středa v osm večer na Spartě.

Vlétne do ligy stejná Plzeň jako ta před přerušením ligy?

Vždycky máte touhu věci posunout. Je jedno, v jaké branži. Ať děláte cokoli, chcete, aby nastal progres. V přípravných zápasech mužstvo ukázalo silné stránky. Je důležité, abychom dál byli pokorní a pracovití. Sice jsme všechna utkání vyhráli, pořád ale šlo o přípravu. Ostrá liga je věc druhá. Kvůli prázdným stadionům bude specifická.

Budete proto před středečním duelem na Spartě dbát víc na psychickou přípravu?

Bavili jsme se s klukama, jestli je jednodušší hrát před patnácti tisíci diváky, nebo před prázdnými tribunami. Myslím, že rozptylovacích faktorů bude nyní víc. Při bouřlivé atmosféře neslyší hráči každou vsuvku od trenéra, vzkazy od spoluhráčů nebo slova protihráčů. Podstatnou součástí taktiky bude, aby kluci byli připraveni nejen po fyzicko-taktické stránce, ale aby byli nachystáni i na situace, které pro ně budou nové.

Inspiroval jste se v tomto směru německou bundesligou, která se rozjela o uplynulém víkendu?

Víte, já jsem zažil na Slovensku zápasy bez diváků, i když přijít mohli. Nemusel jsem tedy vyhledávat bundesligové zápasy, prožil jsem si je už na Slovensku. Tam jsme někdy na tréninku pouštěli hráčům hudbu z reproduktorů, abychom je připravili na utkání před velkým počtem diváků. Teď hudbu pouštět nebudeme. Jak řekl reprezentační stoper Marek Suchý, který hraje v Augsburgu: Po krátkém čase si na prázdný stadion prostě zvyknete. Vyruší vás možná na začátku, ale za pár minut se dostanete do zápasu. Věřím, že se to podaří i nám.

Bál jste se během pauzy, že by se česká ligy nemusela dohrát? Rušily se některé soutěže v zahraničí...

Na začátku pandemie, kdy nikdo nevěděl, jak se situace bude vyvíjet, bylo logické, že se bojíte o lidi, na kterých vám záleží. Strach mám především o zdraví rodiny, lidí z klubu a jejich rodin. Jestli se soutěž dohraje, nebo ne, neovlivním. Nepřemýšlel jsem tak, že bych měl mít strach, že se nebude hrát. Když se rozhodne, že se hrát nebude, tak se hrát nebude. Tečka. Věřím, že kluci z Mladé Boleslavi a ze Slavie, co byli teď pozitivně testovaní, budou v pořádku bez ohledu na to, jak se soutěž bude vyvíjet. Prioritou je být zdravý, pak můžeme dělat věci, které nás baví.

Přípravné zápasy probíhaly za zavřenými dveřmi. Je nepříjemné, že jste neměl možnost sledovat vašeho nejbližšího soupeře Spartu?

Je to o schopnosti přizpůsobit se. Budeme vycházet z toho, že Sparta odehrála před pauzou velmi slušný zápas v derby na Slavii. V zápasech s velkými rivaly mohou rozhodnout detaily, tomu se musíme přizpůsobit.

Ve čtyřech jarních kolech jste stáhli náskok vedoucí Slavie o polovinu, tedy na osm bodů. Troufáte si ji předstihnout?

Teď řešíme jenom první zápas na Spartě. A dny jeden po druhém. Takhle jsme se k tomu stavěli od mého příchodu. Jde možná o klišé, ale pokud chcete vystoupit na nějaké schodiště a začnete se dívat na poslední nebo předposlední schod, můžete velice rychle narazit. Pro nás je podstatné, abychom zvládli první krok a pak další a další.

Plzeň je chválená za herní progres oproti podzimu. Máte radost, že se vám dílo daří?

Snažím se vnímat práci přes optiku lidí, co jsou blízko mě. Kteří vidí tréninkový proces každý den. Rozhodně bych ale nechtěl srovnávat, co bylo za megaúspěšného trenéra Vrby. Období pod ním je spíš hnacím motorem. Těší mě slova uznání, ale pro mě je podstatné, že tým má v sobě dlouhodobě vítěznou mentalitu, umí zvládat zápasy. V Plzni jsou kvalitní hráči, kteří mají správnou DNA. Spíš jsem se od svého příchodu snažil navázat na poslední roky plus tam dávat svoje věci.

Evidentně se vám to daří.

Jak říkám, nedovolím si porovnávat současnost s érou Pavla Vrby. Já jsem se rozhodl jít vlastní cestou. Mám radost, že to klukům pomáhá. Cest k vítězství je spousta, je na každém, kterou si vybere. Je ale třeba dávat tam razítko, vítěznou pečeť. Plzeňský fanoušek je zvyklý na výhry. Věřím, že k nim přidáme i herní progres.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice