Hlavní obsah

Spolužáci mi říkali Ježíšku, naštěstí je to přešlo, říká oslavenec Gebre Selassie

Karel FeltPrávo

Narodit se na Štědrý den prý není žádná výhoda. Své o tom ví obránce libereckých fotbalistů Theodor Gebre Selassie, který letos o Vánocích oslaví dvaadvacáté narozeniny. "Dostával jsem sice hodně dárků, ale říkal jsem si, že kdybych měl narozeniny jiný den, mohlo být dárků vlastně víc," vypráví v rozhovoru pro deník Právo třebíčský rodák.

Článek

Narodil jste se 24. prosince, tedy na Štědrý den. Přinášelo vám toto datum narození víc výhod, či nevýhod?

Spíš nevýhod. V dětství jsem se cítil ošizený. Dostával jsem sice hodně dárků, ale říkal jsem si, že kdybych měl narozeniny jiný den, mohlo být dárků vlastně víc. Nelibě jsem nesl, že mám o jeden den oslav méně. Pochopitelně s přibývajícím věkem mě tyhle myšlenky opustily.

Neříkali vám doma nebo ve škole, že vás přinesl Ježíšek?

Doma ne, ale v základní škole mi nějaký čas říkali spolužáci Ježíšku. Z toho jsem také neměl žádnou radost. Naštěstí je to brzy přešlo. Ten den pro mne zkrátka neměl v dětství takové kouzlo. Dnes si Vánoce užívám.

Vzpomenete si na nejhezčí dárek, který jste na Štědrý den dostal?

Před dvěma roky, v den dvacátých narozenin, mi maminka dala zlatý řetízek na krk. Mám z něho pořád velkou radost. Vůbec není podstatné, jestli to bylo pod stromeček nebo k narozeninám.

Ve středu bude Štědrý večer, už máte nakoupené dárky?

No… Honil jsem to na poslední chvíli.

Váš tatínek pochází z Etiopie, maminka je Češka a tady i žijete. Byl jste někdy v otcově rodné zemi?

Když mi byly asi dva roky, strávili jsme tam celý rok. Od té doby už nikdy. Rádi bychom tam jeli, ale cesta je hodně drahá. Věřím, že časem se tam podíváme.

Přejděme k fotbalu. Z Jihlavy, kde jste se zviditelnil, jste přestoupil do Slavie, získal s ní titul, ale na podzim jste odešel do Liberce. Není vám líto, že nejste v Edenu?

Odchod do Liberce byl mojí iniciativou. Ve Slavii jsem nehrál a to mi vadilo. V Liberci nastupuji pravidelně, takže jsem spokojený. Žádný extrémní rozdíl mezi oběma kluby není.

Oblékal jste český reprezentační dres a skončil z věkových důvodů v jednadvacítce. Jak vidíte svoje šance dostat se do výběru trenéra Rady?

Bohužel jsme s jednadvacítkou skončili už v kvalifikaci. Kdo by ale nechtěl udělat ten největší krok a reprezentovat za áčko. V národním mužstvu je ale velká konkurence. Já musím především hrát a podávat takové výkony, aby si mne trenér národního mužstva všiml. Chci se dál fotbalově zlepšovat a jednou si zahrát i v zahraničí. Nikam z Liberce a české ligy nespěchám. Je lepší doma hrát než venku chodit na tribunu.

Reklama

Související témata: