Hlavní obsah

Hašek velí na hřišti, sestavu Sparty mu odsouhlasí Chovanec

PRAHA

Zima bude tvrdá, s tím musejí fotbalisté Sparty po zoufalém podzimu počítat. Na začátku přípravy se v pátek ráno sešli téměř kompletní, očekávané stínání hlav ještě nenastalo. Miroslav Slepička přestoupil do Záhřebu, prvními novými tvářemi jsou obránce Roman Hubník a německý záložník Sergio Peter.

Článek

Letenské zemětřesení zatím nenastalo. K nejvýraznějším změnám ve fotbalové Spartě došlo v realizačním týmu. Skončil asistent Horst Siegl, po bok Jozefa Chovance se naopak postavili Martin Hašek a Jan Kmoch.

„Je naše interní věc, jak budeme mít rozdělenou práci. Konečné slovo o sestavě a taktice však budu mít já,“ konstatoval generální sportovní manažer a hlavní trenér Jozef Chovanec. „S Martinem Haškem jsme na stejné fotbalové vlně. Sparta si ho jako trenéra vychovala a věřím, že ji pozvedne. V Sokolově byl úspěšný,“ dodal šéf realizačního týmu.

Bývalý letenský záložník nastupuje jako první trenér. „V čem se naše role liší? Generální manažer asi nebude každý den na tréninku a pokud na něj přijde, může být také jen v roli pozorovatele. Naopak první trenér na hřišti vše aktivně vykonává,“ popsal Hašek. Hráčům hned na úvod důrazně oznámil, že hodlá začít od zlepšení fyzické kondice.

Čistka kádru se teprve chystá

Kádr zatím opustil jen nejlepší podzimní střelec Miroslav Slepička, který odešel do Dinama Záhřeb. Prvními posilami jsou Roman Hubník a Sergio Peter. Bývalý obránce Olomouce přichází na hostování z FK Moskva, dvaadvacetiletého Němce se zkušenostmi z Anglie pak Pražané získali z Blackburnu na přestup.

„Ještě jednáme o chorvatském obránci Pamičovi ze Salcburku, jehož příchod bychom měli v nejbližších dnech dotáhnout. A vyhlédnutého máme také gólového útočníka,“ avizoval Chovanec.

Počty jsou jednoduché, několik hráčů také bude muset odejít. „Bavím se asi o čtyřech jménech, ale Martin Hašek se nejdřív musí s kádrem seznámit,“ řekl manažer. „Nemůžeme hráče prodávat, dokud za ně nemáme nejdřív náhradu,“ naznačil Hašek, že hráčská obměna nemusí být tak radikální.

Letenské čeká docela pestrá příprava. Po Fortuna Víkendu šampionů a kondičním soustředění ve Špindlerově Mlýně vyrazí koncem ledna až do Hong Kongu na Čínský novoroční pohár (22. - 31. ledna) a v první půlce února je čeká tradiční herní soustředění ve Španělsku.

„Hong Kong je pro zimní přípravu ideální. Když jsem byl trenérem reprezentace, s ligovým výběrem jsme tam turnaj vyhráli,“ poukázal Chovanec na rok 2000.

Reklama

Související témata: