Hlavní obsah

Němec z Blackburnu na Letné hned pobavil anglické fanoušky

PRAHA

Práce s cizinci zatím rozhodně nebyla doménou fotbalové Sparty. Zimní přestupní termín by měl v tomto směru znamenat posun k lepšímu. První vlaštovkou je Němec Sergio Peter se zkušenostmi z Premier League, na spadnutí je příchod chorvatského obránce Pamiče ze Salcburku a možná i stopera z Rakouska.

Článek

Objektiv malého foťáčku si brzy našel hlavní objekt. Rodina fotbalových fanoušků z Anglie, kteří si přišli vyfotit Letnou, zaregistrovala na prvním letošním tréninku jedno známé jméno. „Sergio Peter, toho od nás znám,“ konstatoval fotící Angličan a ofenzivní hráč přicházející z Blackburnu se mu hned odměnil dvěma po sobě vstřelenými góly.

„Já si zase z Anglie pamatuji Patrika Bergra. Už jsme spolu stačili krátce pohovořit. Prahu ještě moc neznám, ale určitě se mi tady bude líbit,“ usmíval se opálený ofenzivní hráč.

Dvaadvacetiletý Peter působil v Blackburnu od patnácti let a připsal si 19 startů v Premier League. Místo v sestavě si však nevybojoval, a tak zkusí štěstí v české lize. „To už je fotbalový život. Teď mám šanci zase začít hrát a trochu se v kariéře posunout. Nejraději nastupuji na levém kraji zálohy, ale mohu hrát i vpravo,“ líčil Peter.

Předcházela ho pověst Němce s argentinskými kořeny, tomu se však Sergio diví. „S Argentinou nemá naše rodina nic společného! Nějaký předek možná pochází z Itálie, jinak jsme ale všichni žili v Německu.“

Kariéru chce nastartovat i Hubník

Zatímco Peter do Sparty přestoupil, obránce Roman Hubník přichází na Letnou z FK Moskva na hostování. Také bývalá opora Olomouce a reprezentační jedenadvacítky chce svou kariéru znovu nastartovat. Během dvou let v Rusku nasbíral čtyřiadvacetiletý talent jen 13 prvoligových zápasů, v nichž vstřelil dva góly.

„V Moskvě se změnil trenér, tak jsem to pod tím novým ještě chtěl zkusit. Ale bylo by to riziko, zase bych mohl sedět,“ vyprávěl obránce, pro něhož by Sparta mohla být vysvobozením. „Nikde není psáno, že tady hned začnu hrát. Hlavně potřebuji být zdravý a absolvovat celou přípravu. V létě můžu ve Spartě zůstat, vrátit se do Moskvy, nebo jít někam jinam do zahraničí,“ uvědomuje si.

Hubník se v české lize uvedl jako hlavičkář s výborným herním přehledem. Po boku impulsivního Řepky by mohl vytvořit novou stoperskou dvojici. „Tomáš je nejlepší obránce v lize, spolupráce s ním bude určitě výborná. Jeho povykování se určitě nebojím. Naopak je důležité, aby obranu někdo řídil. Já když na hřišti nemluvím, tak jde můj výkon dolů,“ ujistil hráč, který se bude muset platově uskromnit. „Je to o něčem trochu jiném než v Moskvě, ale s tím jsem samozřejmě počítal.“

Reklama

Související témata: