Hlavní obsah

Tepličtí fotbalisté v Krkonoších sbírají síly na jarní vzestup

ŠPINDLERŮV MLÝN

Pod azurovou oblohu ve Špindlerově Mlýně se po pěti letech vrátili na zimní přípravu tepličtí fotbalisté. V zasněžených Krkonoších nabírají síly na vzestup v jarní části ligy, v níž plánují co nejrychleji uniknout z devátého místa. Dlouhé výběhy, běžkařké túry, florbalové bitvy v tělocvičně nebo večerní trápení v posilovně. To všechno ve "Špindlu" naplňuje od neděle třífázový denní program Severočechů, kteří v pátek svůj pobyt na horách ukončí.

Článek

Sami hráči připouštějí, že s blížícím se koncem soustředění se únava načítá. "Někdy kňouráme. Třeba pro nás starší to je pořádná dřina," připustil na čtvrtečním setkání s novináři kapitán Pavel Verbíř, který v Teplicích kroutí už osmnáctou sezónu. "Jakmile je chvilka, padám do postele a spím," potvrdil náročnost špindlerovského drilu další ze záložníků Štěpán Vachoušek chvíli před tím, než celý tým vyrazil na další trénink plný běhání.

Trenér Jiří Plíšek během tréninků sám dobře slyší, že si jeho svěřenci při kroužení na zmrzlých lesních cestách občas uleví peprným výrazem. Se shovívavým úsměvem však hráče nabádá do další práce.

"Kluci občas remcají, ale to je v této fázi přípravy normální. My se je snažíme povzbudit a vysvětlit jim, že to je pro jejich dobro. Všichni šlapou a makají. Každý cítí, že je potřeba tvrdě pracovat na tom, abychom na jaře byli lepší," řekl Plíšek, kterého, stejně jako teplické šéfy, současné deváté místo v nejvyšší soutěži trápí. "Ale není to tak, že bychom se cítili být pod tlakem vedení. Ten tlak si na sebe musíme vytvořit sami a jít nahoru," přál si Plíšek.

Tepličtí svůj hlavní stan rozbili ve Vojenské zotavovně Bedřichov, kam příští týden vyrazí třeba i sparťané. Nyní se v rozlehlém komplexu míjejí s druholigovými fotbalisty pražské Dukly.

Severočeši se do Krkonoš vrátili po pětileté odmlce, naposledy zde byli ještě s trenérem Františkem Strakou. "Podmínky jsou tady ideální pro to, abychom během těch pěti šesti dní nabrali sílu i vytrvalost," popisoval Verbíř, který už ve své kariéře zažil zimní dřinu na mnoha místech.

Teplického veterána občas přepadají myšlenky i na to, jestli přípravu nepodstupuje naposledy v kariéře. "Těžko říci, ale zatím se cítím velmi dobře. Pokud mi zdraví vydrží a v létě poznám, že mužstvu ještě mám co dát, tak třeba ještě budu pokračovat. Záležet bude hlavně na mém vnitřním pocitu," uvažoval Verbíř.

Tepličtí trenéři se snaží o to, aby přípravu co nejvíce zpestřili. Proto místo klasických výběhů během týdne dvakrát zařadili do itineráře i běh na lyžích. "My se na tom možná natrápíme víc než na svých," usmíval se Verbíř.

"Při velkém zatížení to je výborný doplněk. Klouby netrpí tolik jako na tvrdém povrchu, zapojují se i jiné svalové partie," vysvětloval Plíšek, proč občas hráče pošle na dlouhá prkénka. "Jezdí všichni bez výjimky, statečně se s tím perou i Bosňané Mahmutovič s Ljevakovičem i Řek Theodosiadis, který je u nás na testech. Nebojím se o ně, jsou na sebe opatrní," chválil Plíšek.

Když po obědě Tepličtí vyrazí do nedaleké haly, nejvíce si užijí při florbalu. A duely mladých proti starým prý mají pořádný říz. Zapojuje se do nich i realizační tým v čele s koučem Plíškem.

"Dá se říci, že patřím k nejlepším střelcům, možná jsem i úplně nejvýš," chlubil se s úsměvem Plíšek, opora "starších". "U nás se projevuje, že se dříve dbalo na všeobecný rozvoj, zatímco mladší kluci jsou zaměření trochu jednostranně," popichoval na dálku své soupeře Plíšek. Ocenil ale třeba florbalové umění útočníků Tomáše Juna a Andreje Heska, kteří kanonýrské vlohy prokazují i s hokejkou v ruce. "Florbal mám hodně rád, před lety jsem ho dokonce v Praze na Barrandově hrával i trochu závodně. A teď jsem sledoval i mistrovství světa," líčil zaujatě Jun.

V nejbližších dnech si však Tepličtí zase začnou připomínat, že jejich hlavní obživou je fotbal. Po pátečním návratu ze Špindlerova Mlýna se jim přiblíží první přípravné zápasy, trenér Plíšek začne přemýšlet nad složením kádru pro jarní část sezóny, v němž určitě nebude záložník Jiří Sabou, nová posila Žižkova.

Další změny Plíšek nechtěl komentovat, přiznal ale, že by se Teplicím hodil třeba sparťanský záložník Karol Kisel. Naopak popřel, že by odchod Juna do zahraničí měl být na spadnutí, i když sám Jun by se angažmá v cizině prý nebránil. "Zatím není nic ve stadiu, že by se to blížilo hotové věci. Na únorovém herním soustředění v Turecku by ale už ta kostra týmu měla být hotová," přál si Plíšek.

Reklama

Související témata: