Hlavní obsah

Šmicer: Fyzické testy bych nejraději zrušil

Fotbalisté Slavie Praha se po zimní dovolené opět sešli a v pátek absolvovali na pražské FTVS fyzické testy. Stupňovanému zátěžovému testu se nevyhnul ani zkušený Vladimír Šmicer, jenž ještě přede dveřmi hlásil: „Nejraději bych ty testy zrušil. Asi to zkusím trenérovi navrhnout. Je to nejhorší část celé přípravy,“ nechal se slyšet středopolař.

Článek

Brzy vstoupíte na běžící pás, asi se vám příliš nechce, že?

Vůbec se netěším. Je to laktát! Musí se jít na krev. Ke konci cítíte takové mravenčení, které začíná u nohou, jde přes tělo a ruce, a když je v hlavě, tak končíte. Nejraději bych ty testy zrušil. V zahraničí používali na zjištění těch samých výsledků jiné metody. Asi to zkusím trenérovi navrhnout.

K čemu jsou takové testy vůbec dobré?

Určuje to, jak mám trénovat, aby mně to něco dalo.

Jak jste na tom po zdravotní stránce?

Cítím se dobře. Jsem připravený na zimní přípravu a doufám, že ji budu snášet stejně dobře jako loni.

Jaký vás čeká v nejbližších dnech program?

Hodně nabitý. V sobotu budeme hrát Tipsport ligu a zároveň v O2 aréně na Fortuna Víkendu šampiónů, sám jsem dost zvědavý, jak to trenér vyřeší s nominací.

Kde byste raději hrál? Venku v mrazech, nebo v hale?

Milejší by mně byla ta hala, přeci jen je to menší prostor a člověk se tam míň naběhá (úsměv).

Příští týden se budete potit na kondičním soustředění ve Špindlerově Mlýně...

Bude to makačka, ale těším se na to. Jenom bych nemusel výšlapy s vodním válcem do kopce...

Zároveň budou na programu běžky a spinning...

Doufám, že se mně běžky vyhnou a zůstane pouze u spinningu. Bojím se totiž, že bych si na nich něco udělal. Spinning je pro mě lepší, pomůže kolenům a také svalům na nohou a zároveň mě to baví.

Budete absolvovat veškerá cvičení naplno, nebo budete mít od trenéra úlevy?

V loňském roce jsem si řekl, že půjdu do všeho na sto procent a pak jsem si na herním soustředění vyhodil záda a tři měsíce nehrál. Proto si letos, když budu cítit, že toho mám dost, řeknu o nějakou tu úlevu.

Držel jste se o Vánocích, nebo jste si dopřával?

Co si budeme povídat, jsme Češi... Jedl jsem vše a trochu jsem si dopřál, ale nemyslím si, že by se to na mé váze nějak významně podepsalo.

Dostal jste se také k nějakému sportu, nebo jste se věnoval pouze odpočinku?

Asi po třinácti letech jsem stoupl na sjezdovky, prý se to nezapomíná. Nahoře na svahu jsem si řekl, že když se mně něco stane, že se nic neděje, protože o kariéru už nepřijdu. Hned při první jízdě jsem samozřejmě letěl, ale byl jsem celej. Pak už jsem jezdil trochu obezřetněji a musím říct, že mě to strašně chytlo.

Myslíte si, že se mužstvo dokáže vypořádat s odchody Necida a Krajčíka?

Odešel nejlepší střelec a také nejlepší nahrávač. Budeme muset najít jiné způsoby, jak dávat branky. Útočníků máme v mužstvu hodně a všichni jsou kvalitní. I bez těchto dvou hráčů bychom se chtěli přiblížit naší hře, kterou jsme předváděli v podzimní části sezóny.

Věříte, že Slavia dokáže udržet náskok i po jarní části?

Jaro míváme horší už tradičně. Do jisté míry je to způsobené také méně kvalitními terény, což bylo vidět i v posledních kolech. Například kdyby se v Příbrami hrálo na kvalitním terénu věřím, že bychom vyhráli. Musíme se naučit být odolnější.

Půjde něco takové vůbec nacvičit?

Všechno jde naučit.

Reklama