Hlavní obsah

Soutěž dohrajeme, slíbily všechny kluby I. a II. fotbalové ligy

Finanční krize udeřila i na český fotbal. Ještě však není tak zle, aby se zásadním způsobem projevila již během jarní sezóny. Během úterního ligového shromáždění v Praze všechny kluby obou nejvyšších domácích soutěží ujistily, že rozehraný ročník dokončí. Zároveň se činovníci shodli, že zatím není třeba snižovat počet účastníků.

Článek

Doba je zlá, a tak si svazoví činovníci museli udělat jasno. Mají všechny kluby první a druhé fotbalové ligy na to, aby v době nastupující finanční krize dohrály soutěžní sezónu? Fanoušci zatím mohou být v klidu. Všech dvaatřicet klubů totiž prohlásilo: „Ano!“

„Navrhli jsme také, zda bychom se neměli bavit o tom, jakou podobu by měly mít soutěže v příští sezóně. Zda by nestálo za to snížit počet účastníků, zda má být druhá liga stále plně profesionální nebo jestli by se neměla vrátit k modelu české a moravské skupiny. To vše se zatím nejeví jako aktuální,“ s povděkem konstatoval Jaroslav Vacek, místopředseda svazu a šéf ligy.

Stále však platí, že kluby čeká složité období. „Situace je řešitelná úsporami a snížením rozpočtů. Každý se musí přizpůsobit podmínkám, na které má,“ zdůraznil Vacek.

Případné zredukování mužstev v první či ve druhé lize však kluby znovu projednají koncem března. „To je limitní termín, protože případné změny pro příští sezónu by samozřejmě měly dopad i na nižší soutěže,“ vysvětlil Vacek. Koncem února začne příprava řízení pro udělení licencí na příští ročník.

Jednání v hotelu Praha se tradičně protáhlo kvůli kverulantovi Jiřímu Kubíčkovi. Svazový místopředseda se rázně vmísil i do následné tiskové konference. „Tohle posloucháme neustále... Kluby si na shromáždění přitom odhlasovaly, že fotbal bychom měli podávat tak, aby ho sponzoři měli zájem prezentovat. Kdo má politické ambice, ať se soustředí na červnovou valnou hromadu,“ prohlásil rezignovaně Vacek.

Reklama