Hlavní obsah

Hable chce hrát mezi zkušenými, proto zvolil Baník

Vladimír KolářPrávo

Univerzální záložník Jan Hable v pondělí podepsal smlouvu s Baníkem Ostrava. Na Bazalech bude jeden rok hostovat z italské Fiorentiny, součástí smlouvy je i následná opce.

Článek

Dvacetiletý Hable je kapitánem reprezentačního týmu do 19 let, odchovancem královéhradeckého fotbalu. V mládežnických reprezentačních výběrech má odehráno více než 40 utkání. Před půldruhým rokem přestoupil do Fiorentiny, kde dosud neodehrál ani jedno utkání v Sérii A, pravidelně hrával za mládežnický tým.

„Možnost hrát v Baníku jsem přivítal. Jednak má vysoké ambice, jednak v něm znám několik spoluhráčů z reprezentace,“ pověděl Hable po podpisu smlouvy. „Potřebuji hrát se zkušenějšími fotbalisty, protože v Itálii jsem hrával jen s mladými. Myslím, že jsem dobře natrénovaný a udělám všechno, abych se v těžké konkurenci v Baníku dostal do jeho základní sestavy,“ dodal.

Šéf Fiorentiny hostování posvětil

Hable bude bojovat o pozici defenzivního záložníka, kterou na podzim skvěle ovládal Tomáš Galásek. Když opouštěl Fiorentinu, její sportovní ředitel mu volbu Baníku na roční rozehrání vřele doporučil. „Věděl, že Baník je na třetím místě, že má dobře poskládaný tým i zkušeného trenéra,“ přidala zajímavost mladá posila Baníku, která v úterý s ostatními novými spoluhráči odletí na herní kemp do turecké Antalye.

Generální manažer Verner Lička připomenul svůj zájem o Jana Hableho už před dvěma roky, kdy v Baníku nastupoval do nové funkci. „Tehdy jsem byl odmítnutý s tím, že tento hráč není pro Baník, ale pro zahraničí. Moc se mi líbil a jsem rád, že je dneska u nás.“

Lička důrazně odmítl závěry části médií, že noví hráči Lukáš Vácha a Jan Hable přišli jako náhrada za Svěrkoše a Galáska. „Venca a Tom jsou fotbalisté, kteří svou výkonností v české lize nemají co dělat. A také odmítám, že bychom tým omlazovali. Základní sestava bude mít optimální průměr mezi 26 a 27 lety. Nicméně Vácha a Hable jsou velice perspektivní hráči.“

Reklama

Související témata: