Hlavní obsah

Kapitán Brna Trousil obětoval nos, jen aby zažehnal penalty

Víc pohárů si z Prahy přivézt nemohl. Kapitán fotbalistů Brna Jan Trousil nejdřív převzal trofej pro vítězný tým zimní Tipsport ligy a poté si došel také pro individuální cenu určenou nejlepšímu hráči celého turnaje. Tou dobou se dvaatřicetiletému obránci ještě pořádně motala hlava, protože v závěru finále dostal ránu do nosu.

Článek

Už jste někdy získal cenu pro nejlepšího hráče nějaké soutěže?

Naposledy ve starších žácích a v dorostu. V chlapech jsem byl maximálně v ideální jedenáctce. Formu si snad poslední tři roky držím, tak doufám, že budu mladé kluky stíhat i na jaře.

Pro poháry jste si došel téměř v mrákotách. Před vítězným gólem Smutného v nastavení finále s Kladnem jste dostal ránu do hlavy a motal se na hřišti jako boxer po K.O....

Dal jsem hlavu před hráče, který mě nabral loktem. Obětoval jsem nos, abychom mohli dát vítězný gól... (smích) Já se hlavně bál penalt. Už jsem se viděl, jak jdu zase poslední a nedám. Jsem rád, že na rozstřel nedošlo.

Váš špílmachr Polách ovšem dopadl mnohem hůř. Po ráně loktem má zlomeninu čelní kosti.

Pro mě to není jednoduché. Mám k Tomášovi hodně blízko, čtyři roky spolu spíme na pokoji. Po prvních zprávách jsme doufali, že má kost jen promáčknutou. Lokty jsou součástí takových soubojů a kladenský Šisler ho neviděl. Hlavně ať je Tomáš zdravý. Na hřišti nám bude takový hračička moc chybět.

Nezazlíváte tedy Kladnu, že hrálo příliš tvrdě?

Nepodezřívám je ze zlého úmyslu, navíc oba jejich trenéry dobře znám. Loket je však na druhé straně součástí našeho těla, za které si zodpovídáme. Stejně jako hokejisté za hokejky.

Brno mělo hodně špatný podzim. Bude na jaře lepší?

Věřím tomu. Vidím třeba, jak se zvedá Mára Heinz. Trenér Beránek mu věří, zná ho z reprezentace. Marek nám bude hodně prospěšný. Nový kouč zavádí některé nové věci. Chce třeba, abychom přihrávali z první. To po nás od začátku chtěl i Uličný, ale pak už jsme si na něj nějak zvykli a každý si hrál, co chtěl...

Takže od zimy vlastně všichni hrajete o místo.

Každý má půl roku na to dokázat, že do kádru patří. A od nové sezóny zase chceme hrát nahoře. Já si navíc pořád myslím, že můžeme čeřit vodu již na jaře. Když zvládneme těžký úvod, kdy nás čeká třeba Baník, Sparta nebo Mladá Boleslav, můžeme být klidně pátí.

S vámi v čele, když jste si laťku v zimě nasadil tak vysoko.

O svátcích jsem se neválel a běhal na horách po kopcích. Potom se dá tvrdá příprava vydržet. Potěšilo mě, že za šest let, co působím v lize, jsem teď měl nejlepší fyzické testy. A další zkušení hráči na tom byli podobně. Nechci svoji pozici v Brně ztratit.

Reklama

Související témata: