Hlavní obsah

Slávisté půl hodiny čekali, než se rozhodčí pomodlí

Všechno je jednou poprvé. A tak si i fotbalisté pražské Slavie mohli do kroniky soustředění ve Spojených arabských emirátech zapsat příhodu, kterou jinde sotva zažijí. Ve druhém přípravném duelu porazili Taškent 4:0, ale o to nešlo. Poločasová přestávka se protáhla na půl hodiny, protože rozhodčí se museli nejdřív pomodlit.

Foto: www.slavia.cz

Fotbalisté Slavie před zápasem s Lokomotivem Taškent na soustředění v Dubaji.

Článek

Sešívaní vedli po prvním poločase po Fořtových brankách 2:0 a těšili se, jak i před zraky českého kouče místního klubu Al Ahlí Ivana Haška osmý tým uzbecké ligy po přestávce dorazí. Však také Lokomotiv Taškent nakonec porazili 4:0, na pokračování zápasu si však museli počkat po nejdelší přestávce, jakou kdy zažili.

Již v průběhu prvního poločasu svolával zpěv z nedaleké mešity všechny věřící k podvečerní modlitbě. Její doba připadla na konec první pětačtyřicetiminutovky, a tak arbitři nemohli déle čekat. Všichni tři rozhodčí zůstali ve své kabině, kterou si pečlivě upravili a modlili se. Přestávka tedy trvala třicet minut, oba soupeři však důvody respektovali.

„Každý má svoje náboženství. Když jsem hrál v Panioniosu, tak s námi byl Egypťan, který si s sebou všude bral koberec a před každým tréninkem se modlil. Nejtěžší to měl v období ramadánu, kdy celý den nejedl a nepil, přesto s námi trénoval,“ vylíčil brankář Martin Vaniak pro klubový web své vzpomínky na angažmá v Řecku. „Nesměl se ani napít vody, jenom si vypláchl ústa a vodu vyplivl, bylo to svým způsobem obdivuhodné,“ dodal gólman.

Kvůli modlitbě posunou výkop

Pro středeční zápas s Charkovem se Pražané poučili. „Domluvili jsme začátek utkání s Metalistem na deset minut po sedmnácté hodině, aby rozhodčí měli čas na modlitbu přímo o přestávce. Lépe to vyjde, přece jenom dlouhá pauza mezi poločasy může být pro hráče nepříjemná,“ avizoval mluvčí klubu Ondřej Zlámal.

Z průtahů si nic nedělali Tijani Belaid a Ronald Šiklič, kteří se především pídili po výsledku finále mistrovství světa házenkářů mezi Chorvatskem a Francií. Uzavřeli mezi sebou blíže nespecifikovanou sázku, která po vítězství Francie připadla pařížskému rodákovi Belaidovi. „Nikdy jsme Francii v házené neporazili,“ litoval porážky i prohrané sázky Chorvat Šiklič.

Reklama

Související témata: