Hlavní obsah

Slávistická zima? Opět ve znamení velkých změn

PRAHA

Rok se s rokem sešel a kádr fotbalové Slavie Praha prochází opět velkými změnami. Loňskou zimu sešívané opustili záložník Švec a především útočník Vlček, jehož góly červenobílým dlouho chyběly. Po dvou letošních plánovaných odchodech Necida a Krajčíka přišel i jeden neplánovaný, ale o to více bolestivý: mužstvo ztratilo tahouna Tavarese. Boss Slavie Petr Doležal přesto věří v obhajobu titulu.

Článek

Největším překvapením pro slávistické fanoušky byl odchod Mickaela Tavarese do bundesligového Hamburku. „Nabídka, která přišla, byla tak zajímavá, že když jsme se na to podívali z více stran, tak jsme do toho šli. Rozhodli jsme se vnímat i přání hráče,“ řekl pro klubový web generální ředitel mistrovského celku Petr Doležal.

Všichni se ptají, zda-li se sešívaní s odchodem své hvězdy dokáží vyrovnat. „V Dubaji v přípravných zápasech dostává šanci Amadou Cissé, kterého jsme si vytipovali jako náhradu za Mickaela. Uvidíme, jak tu roli zvládne. V klubu je půl roku a připravuje se poctivě. Na situaci se samozřejmě snažíme také reagovat ještě nějakým novým příchodem,“ uklidňuje příznivce Doležal.

Odešel i Latka

Kromě Tavarese přišla defenzíva i o Martina Latku, jenž odešel do řeckého Panioniosu Atény. Jednou z možností jak tyto borce nahradit je vlastní líheň. V zimě přešel z béčka do prvního mužstva talentovaný devatenáctiletý defenzivní hráč Jan Hošek, jenž by svou kariéru mohl nastartovat podobným způsobem jako Marek Suchý.

Již v průběhu podzimní části sezóny se rozhodlo o odchodu Tomáše Necida do ruského CSKA Moskva. Vynikající výkony v první polovině ligové soutěže vynesli devatenáctiletému kanonýrovi nejen první místo v tabulce střelců, ale také premiérovou pozvánku do reprezentace, kterou Necid okořenil vstřelenou brankou.

Osm útočníků na dvě místa

Jeho jedenáct podzimních ligových gólu bude těžké nahradit, ale adeptů na uvolněný post je více než dost. Největší konkurence ve Slavii panuje v útoku. O dvě místa v základní sestavě se včetně Šmicera a zraněného Litteriho pere osm hráčů! Dalšími forvardy jsou Šenkeřík, Toleski, Ivana a tři nové posily: Fořt, Besta a Pekhart.

Pavel Fořt s Tomášem Pekhartem nejsou pro slávisty neznámá jména, oba dva již totiž sešívaný dres v minulosti oblékali. Především o devatenáctiletého Pekharta vedení Slavie dlouhodobě usilovalo. V londýnském Tottenhamu se neprobojoval do základní sestavy a herně strádal. „Věříme, že svůj potenciál, který bezesporu má, zúročí ve Slavii,“ doufá Doležal.

Krajčíka by měl nahradit Kaufman

Třetím významným oslabením mužstva byl odchod pravého krajního obránce Mateje Krajčíka, jenž je nejlepším nahrávačem ligy. „Matej se rozhodl, že ve Slavii neprodlouží smlouvu. V podstatě jsme mu rozuměli, protože byl jeden ze služebně nejstarších hráčů. Na jeho odchod jsme reagovali nákupem Josefa Kaufmana. To je podle nás hráč, který by měl Krajčíka na pravé straně z hlediska defenzivní činnosti nahradit,“ řekl Doležal. Otázkou však zůstává, jestli dokáže Kaufman slovenského reprezentanta nahradit i co se ofenzívy týče...

Jestli měla Slavia na přestupovém trhu šťastnou ruku, a zda-li se dokáže vypořádat s odchody svých klíčových hráčů ukáže až jarní část sezóny. „Věříme, že ta rozhodnutí byla správná a že průběh jarní části ligy nám to potvrdí. A pokud to nepotvrdí, tak to budeme muset vnímat jako chybná rozhodnutí, ze kterých se budou muset nějakým způsobem vyvodit důsledky,“ řekl na závěr Doležal.

Reklama

Související témata: