Hlavní obsah

Fotbalové jaro je za dveřmi, bezpečnost přechází na pořadatele

PRAHA

Příští víkend se na českých trávnících rozjede jarní část nejvyšší fotbalové ligy a spolu s ní převratná změna týkající se bezpečnosti na stadiónech. S ohledem na nový zákon o policii, který vstoupil v platnost 1. ledna 2009, musejí kluby zajistit bezpečnost na stadiónech vlastními silami. Složky policie, které doteď tuto roli plnily, nicméně z areálů nezmizí.

Článek

„V pondělí dojde na Ministerstvu vnitra k podpisu smlouvy o bezpečnosti na stadiónech, která bude upravovat dohodu mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem,“ řekl ve čtvrtek novinářům šéf ligy Ivo Lubas. Ten přiznal, že o budoucím správném fungování této smlouvy měl během jednáních pochyby.

„Musím přiznat, že v průběhu roku, kdy se jednalo o nové smlouvě, jsme se strachovali, jestli to bude fungovat. Zájem obou stran je samozřejmě v tom, aby na stadiónech byl pořádek. I policie tomu šla naproti,“ prozradil Lubas s tím, že se po jarní části ligy výsledky nové dohody vyhodnotí a případně se bude jednat o změnách.

Policie bude v záloze

Že by policie z fotbalových stadiónů zcela zmizela, toho se fanoušci obávat nemusí. „Policie bude samozřejmě i tak muset vykonávat jakousi preventivní činnost a bude muset být v pohotovosti,“ vysvětlil šéf ligy. „Primární zodpovědnost je ovšem na pořadateli,“ dodal.

Jak tedy bude situace na českých stadiónech na jaře vypadat? „Každý stadión musí mít vyhrazenu kontrolní místnost, kde bude zástupce hlavního pořadatele, rozhlasový pracovník, zástupce policie, prostě osoby, které mohou přímo ovlivnit zákrok policie,“ řekl Lubas a dodal: “V připraveném dokumentu je černé na bílém, že policie bude i nadále doprovázet fanoušky z vlakových a autobusových nádraží při rizikových utkáních.“

Všechno stojí peníze

Takováto opatření nebudou jistě zadarmo. To si uvědomují i sami tvůrci nové dohody ze Strahova. „Ano, samozřejmě pořadatelská služba bude stát peníze. Ale pokud má klub stanovený rozpočet, kde sedmdesát procent výdajů jde na výplaty hráčů, pak je někde chyba. Nemůžu rozhazovat, když na to nemám. Tato doba skončila,“ poznamenal Lubas. Navíc je ještě možné, že si kluby budou muset zákrok policie zaplatit.

Ruku v ruce s bezpečností na stadiónech jde i pokrytí kamerovým systémem, které by mělo odhalovat problémové chuligány. „Kamerové systémy už existují v Jablonci a na Spartě. Smyslem je identifikovat lumpy, přijmout vůči nim opatření a napříště jim zamezit přístup na další zápasy,“ řekl na závěr Lubas.

Reklama