Hlavní obsah

Vacek: Náš fotbal má dobrý základ, má jen blbé funkcionáře

PRAHA

Kdyby měla propukající finanční krize v Česku zlikvidovat jakékoliv odvětví, pak to fotbal rozhodně nebude. Myslí si to alespoň 2. místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jaroslav Vacek, jenž o fotbal očividně obavy nemá. „Fotbal přežije úplně všechno. Je ovšem otázkou, v jakém rozsahu a v jaké kvalitě se bude prezentovat,“ řekl ve čtvrtek novinářům Vacek.

Článek

Vacek, alias svazový ministr financí, hned na úvod čtvrteční tiskové konference představil novinářům svou vizi o vývoji diváckých preferencí vůči všem sportům. „Vývoj na celém světovém trhu spěje ke globalizaci. Lidé se budou zajímat o jednu, maximálně dvě soutěže v jednotlivém sportu. Ať to bude Tour de France v cyklistice, Liga mistrů a anglická Premier League ve fotbale, NHL v hokeji, a paralelně s tím se budou v menší míře sledovat nižší regionální soutěže,“ odhaduje Vacek.

O to, že by se měl fotbal u nás sesypat, Vacek strach nemá. „Fotbal se v Česku na základní úrovni o sebe dokáže dobře postarat. Velký fotbal je hodně závislý na financích,“ vysvětil svazový funkcionář a hned začal vysvětlovat proč.

Vacek hledá mecenáše

„Šedesát procent příjmu českých klubů tvoří sponzoring, tedy peníze od společností, které se tímto prostřednictvím snaží navýšit vlastní příjmy, vytvořit si dobrou image, atd. Sedmadvacet procent příjmů plyne z médií za práva, zbylých třináct potom tvoří peníze od mecenášů, příjmy ze vstupenek klubů v nejvyšší lize naplní rozpočet zhruba z šesti až sedmi procent,“ nabízí Vacek fanouškům sondu do finančních pokladnic klubů.

Právě otázka nedostatku mecenášů na nižší úrovni trápí vlivného funkcionáře ze Strahova. „ Z celkového počtu 76 okresních svazů jich třicet vykazuje nulový zisk. Kdybych takovýto svaz vedl já, tak jim za rok přinesu dvě stě tisíc, i kdybych je měl dát ze svého. OFS by měl získávat peníze právě od mecenášů, měl by profitovat ze znalostí místních poměrů,“ myslí si Vacek. "Náš fotbal má dobrý základ, má jen blbé funkcionáře," dodal.

Vacek se také podivuje nad tím, že všechny kluby z nejvyšší ligy i v době panující finanční krize proklamují, že by v příštím ročníku měly fungovat absolutně bez problémů. „Žádný z klubů zatím nesignalizuje, že by měl problémy s licencí na příští ligu, to je zvláštní,“ dodal na závěr Vacek s tím, že podle jeho odhadu se českým fotbalem po finanční krizi protočí o 25 procent méně peněz, což by se mohlo projevit na zániku deseti procent klubů v ČR, jichž je nyní okolo čtyř tisíc.

Reklama