Hlavní obsah

Sparta v ligové generálce přehrála Linec, Baník jen remizoval s Opavou

PRAHA

Také v generálce týden před startem první ligy fotbalisté Sparty Praha vyhráli. Na Letné v sobotu porazili LASK Linec 3:0 po dvou brankách Kuliče a jednom zásahu slovenského záložníka Kucky. Ostravský Baník remizoval 2:2 s druholigovou Opavou, České Budějovice hrály bez branek s Libercem, Příbram porazila 1:0 Most a Viktoria Žižkov zdolala 3:1 slovenskou Nitru.

Článek

Zápas Sparty, do nějž domácí nastoupili bez nemocného stopera Hubníka, začala pořádně zostra. Už po 59 sekundách skóroval Kulič a ani další minuty nenasvědčovaly, že by rakouský celek mohl být domácím důstojným soupeřem. Na stoperu se sice snažil Niklas Hoheneder, který by měl od léta nastupovat v dresu Sparty, ale na všechno nestačil.

V 17. minutě přidal s chutí hrající Kulič další gól a kdyby o minutu později nezastoupil gólmana na brankové čáře právě Hoheneder, mohl slavit domácí fotbalista hattrick. Pak šla přece jen aktivita sparťanů dolů, agresivní napadání už tolik neotupovalo hru Lince v rozehrávce, ale hosté se přesto k ničemu nedostali.

První velkou šanci měl v 55. minutě světoběžník Vastic, který z trestného kopu pořádně protáhl gólmana Blažka, ale u míče byli nadále častěji sparťané. Osmnáct minut před koncem vstřelila jedna ze zimních posil Kucka po rohu třetí gól a při následném střídání si vysloužil potlesk promrzlých diváků.

Ostravě generálka nevyšla

Fotbalistům Baníku Ostrava závěrečná příprava před jarní sezónou úplně nevyšla a s druholigovou Opavou jen remizovali 2:2. Třetí celek podzimní části přitom na vyhřívaném trávníku Městského stadionu ve Vítkovicích zásluhou gólů Ličky se Střihavkou vedl 2:0, ale náskok neudržel. Z posledních pěti utkání před premiérou v Brně Ostrava ani jednou nezvítězila.

Až na zraněného Mičolu postavil kouč Karel Večeřa v přípravě vůbec poprvé to nejlepší, co má momentálně k dispozici, a půl hodiny to vypadalo na jasnou záležitost favorita. Nováka překonal technickou ranou Lička a rychlou akci středem opavské obrany pak zužitkoval ve druhou branku Střihavka.

Za vytrvalého sněžení a na rozbředlém terénu už ale Baník nic více neukázal. Hosté ještě před přestávkou po standardní situaci a smolné teči ostravského zadáka Tchuře snížili a další chybu v domácí defenzívě brzy po obrátce potrestal Halaška. Opava v závěru málem skóre otočila, ale po rychlém protiútoku Barteska z deseti metrů netrefil branku.

Žižkov zdolal Nitru

Viktoria Žižkov porazila v generálce na začátek jarní části fotbalové ligy v Blšanech Nitru 3:1. Žižkov vedl v dnešním zápase, který se hrál na zmrzlém terénu, v poločase už 2:0. Skóre otevřel Stracený, dva góly vstřelila zimní posila předposledního týmu tabulky Slovák Straka.

"Byl to poslední přípravný zápas a tým předvedl slušnou hru. Souhru ztěžoval zmrzlý a tvrdý povrch," řekl ČTK žižkovský kouč Zdeněk Ščasný, který opět vyčítal hráčům neproměňování šancí. "Sice jsme dali tři góly, ale mohli jsme skórovat rozhodně vícekrát. Celkově si ale myslím, že mužstvo je na jaro připraveno dobře," uvedl k nadcházejícímu boji o záchranu.

Na úvod čeká žižkovské fotbalisty v neděli 22. února důležitý zápas s posledním Zlínem.

V Budějovicích branka nepadla

Fotbalisté Českých Budějovic remizovali v generálce před startem jarní části první ligy s Libercem bez branek. Souboji dvou týmů z nejvyšší soutěže nechyběly šance, které však dokázali oba gólmani výbornými zákroky zneškodnit.

Duel celků, které vzájemným zápasem už tradičně ladí formu před ostrým ligovým startem, nabídl poměrně svižný fotbal. V úvodu byli aktivnější hosté, závěr poločasu pro změnu patřil Jihočechům. Největší šanci spálil těsně před přestávkou domácí Stráský, jehož v samostatném úniku vychytal výborný Zlámal.

Prim hráli oba brankáři i po pauze. Ve 49. minutě se proti dvěma velkým šancím Dorta a Papouška vytáhl Kučera, na druhé straně vyrazil liberecký gólman Svátkovu ránu. Střelecké prokletí nezlomil deset minut před koncem po Radzinevičiusově přiťuknutí ani hostující Blažek, a když v 87. minutě neuspěli také domácí Benát s dorážejícím Riegelem, skončilo utkání bez branek.

Jihočeši příští neděli hostí v lize Příbram, Liberec se představí v severočeském derby v Teplicích.

Sparta Praha - LASK Linec 3:0 (2:0)
Branky: 1. a 17. Kulič, 72. Kucka. Rozhodčí: Kocián - Hojsík, Jiřík. Diváci: 924.
Sestava Sparty: Blažek - Kušnír, Hušek, Řepka, Pamič (82. Krob) - Kladrubský (76. Huber) - Kulič (57. Matušovič), Kucka (76. Vacek), Berger (82. Jeslínek), Zeman (45. Žofčák) - Holenda (57. Wilfried). Trenér: Chovanec.
Baník Ostrava - Slezský FC Opava 2:2 (2:1)
Branky: 15. Lička, 34. Střihavka - 41. vlastní Tchuř, 50. Halaška. Rozhodčí: Handlíř. Diváci: 636.
Sestava Ostravy: Vašek - Vácha, Neuwirth (69. Pavlík), Bolf, Tchuř - Marek (46. Rajtoral), Hable, Otepka (69. Lukeš), Lička (75. Wojnar) - Zeher (69. Markovič), Střihavka. Trenér: Večeřa.
Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:0
Rozhodčí: Jílek.
Č. Budějovice: Kučera - Homoláč (46. Hudson), Horejš (64. Žižka), Hunal (79. Laurinc), Leština (82. Mrva) - Benát, Hílek, Mezlík (82. Jasanský), Nitrianský (76. Riegel) - Sedláček (82. Klavík), Stráský (46. Svátek). Trenér: Tobiáš.
Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák (46. Hochmeister), Košťál, Janů (46. Liška) - Papoušek (73. Vlasko), Gecov, Dort, Dočkal - Smetana (60. Radzinevičius), Blažek. Trenér: Škorpil.
1. FK Příbram - SIAD Most 1:0 (0:0)
Branka: 62. Oguzhan z pen.
Sestava Příbrami: Hruška (46. Krbeček) - Mapanya, Müller, J. Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal (46. Nechvátal), Borek (46. Oguzhan), Kalabiška (46. Mojdl) - Huňa, De Oliveira.
Viktoria Žižkov - FC Nitra 3:1 (2:0)
Branky Žižkova: 45. a 80. Straka, 42. Stracený.
Sestava Žižkova: Bartalský - Vaculík, Pilař, Gabriel (80. Besta), Koukal (46. Zengue) - Stracený (75. Corea), Sabou (80. Procházka), Hušbauer (60. Kalod), Vozábal - Straka, Švancara (70. Hottek). Trenér: Ščasný.

Reklama