Hlavní obsah

Na derby bude dohlížet přes 500 policistů, připraven bude soudce

PRAHA

Na pondělní fotbalové derby pražských S bude dohlížet přes 500 policistů. Připraveni budou i státní zástupce a soudce, aby potrestali případné výtržníky. Policie utkání vyhodnotila jako rizikové, připravuje proto podobná bezpečnostní opatření jako při březnovém zápasu Slavie s ostravským Baníkem.

Článek

Na fanoušky budou dohlížet policisté ze speciální pořádkové jednotky, dopravní policisté i kriminalisté. "Úzce spolupracovat budeme s padesátkou městských strážníků," řekl ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Situaci bude monitorovat také vrtulník.

Přímo na stadiónu bude přítomen státní zástupce a v budově nedalekého soudu i soudce. Ti budou připraveni ve zkráceném soudním řízení potrestat fanoušky porušující zákon.

Policejní mluvčí upozornil na důkladné bezpečnostní prohlídky, které návštěvníky derby čekají. Brány slávistického stadiónu proto budou otevřeny dvě hodiny před začátkem utkání. "Chtěli bychom apelovat na všechny, kteří se chtějí utkání zúčastnit, aby opatření nepodcenili a přišli včas," zdůraznil Hulan.

Zápas je již vyprodaný

Utkání 23. ligového kola je již vyprodáno, posledních 200 vstupenek do sektoru hostů dala Sparta do prodeje ve středu. Lístky si fanoušci mohli koupit pouze na jméno.

Od začátku jarní části fotbalové ligy se změnila pravidla, podle nichž policie nedohlíží na dění na stadiónech. Nově jsou za bezpečnost diváků odpovědní pořadatelé. Policisté jim přijdou na pomoc až v okamžiku, kdy síly bezpečnostních služeb na rozběsněné fanoušky nestačí. "Náš zástupce bude přímo na stadiónu, abychom mohli zasáhnout v co nejkratší době," podotkl Hulan.

Poprvé takto policie musela zasahovat v únoru na brněnském stadiónu, kde pořadatelé nestačili na agresivní fanoušky Baníku, kteří vnikli na hrací plochu a napadli ochranku. Policie poté brněnskému klubu za zásah naúčtovala 80 000 korun, k čemuž ji opravňuje smlouva s Českomoravským fotbalovým svazem. Podle ní mají kluby policejní zásahy na stadiónech zaplatit, pokud pořadatelská služba nezvládne fanoušky.

Policie je podle Hulana připravena i na případné šarvátky, které si často členové tvrdého jádra fanoušků domlouvají mimo stadión. "Určitými poznatky disponujeme. Motorizované jednotky budou připraveny případným konfliktům zabránit," poznamenal policejní mluvčí.

Reklama

Související témata: