Hlavní obsah

Budějovice - Kladno 3:0Budějovice přejely Kladno a mají blízko k záchraně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Stráský 1 : 0
64. Stráský 2 : 0
68. Stráský 3 : 0

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Českých Budějovic poprvé v ligové historii porazili Kladno a jsou blízko k záchraně. Jihočeši po vysokém vítězství 3:0, o které se postaral hattrickem útočník Tomáš Stráský, poskočili na jedenácté místo v tabulce a na první sestupovou příčku mají sedm kol před koncem náskok třinácti bodů.

Článek

Domácí trenér Pavel Tobiáš chtěl posílit ofenzivu, a tak poprvé na jaře poslal do základní sestavy brazilského záložníka Hudsona. A pravý středopolař od začátku motal kladenským bekům hlavu. V páté minutě vypíchl balon nedůraznému Bartošovi, dostal se do brejku dva na jedno, ale Stráský jeho přihrávku nezachytil.

Jihočeši pokračovali v útočném fotbale, na další šanci však čekali až do dvacáté minuty. Nejprve se po vlastní hlavičce marně dožadoval penalty za údajnou ruku ve vápně Benát, stejný hráč pak z hranice vápna vyslal ostrou přízemní střelu a Pavlíka zachránila dobře postavená tyč.

V 29. minutě už ale domácí slavili vedoucí gól, když si na Šímův přímý kop ze strany naběhl na přední tyč Stráský a propálil Pavlíka. Kladno mohlo odpovědět vzápětí, kdyby měl po Klinkově přiťuknutí lépe seřízená mířidla Šilhan. Osm minut před pauzou opět postupoval do otevřené obrany Hudson, ale svoji ránu poslal vysoko nad.

Po příchodu z kabin byl rozdíl mezi oběma soupeři ještě markantnější a na kladenskou branku se valil jeden útok za druhým. V 52. minutě centroval Riegel, ale Šímovu hlavičku Pavlík nadvakrát kryl. Podobně si počínal i o tři minuty později, kdy rybičkou zachytil Sedláčkův pokus po dalším Riegelově centru.

V 64. minutě už ovšem přetížená hostující defenziva kapitulovala: Sedláček u postranní čáry přiťukl na Hudsona, který poslal míč do vápna, kde ještě první Stráského šanci Pavlík výborně kryl, ale na dorážku už nemohl reagovat.

Jihočeský útočník pak svoje životní odpoledne zakončil o další čtyři minuty později, kdy doklepl Hudsonovu střelu vyraženou Pavlíkem. Domácí si závěr užili a trenér Tobiáš nakonec poslal na hřiště i mladíka Rakovana, jenž si odbyl ligovou premiéru.

Dynamo České Budějovice - SK Kladno 3:0 (1:0)
Branky: 29., 64. a 68. Stráský. Rozhodčí: Hrubeš - Wilczek, Tacina. ŽK: Bartoš, Šilhan, Šisler, Holub (všichni Kladno). Diváci: 3162.
Č. Budějovice: Kučera - Riegel, Horejš, Žižka, Leština - Hudson (85. Svátek), Benát, Homoláč, Šíma (85. Mezlík) - Stráský (78. Rakovan), Sedláček. Trenér: Tobiáš.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Beneš, Drsek, Hajník - Bartek (64. Hlava), Szabo (70. Dubský), Strnad, Šisler (60. Holub) - Klinka, Šilhan. Trenér: Hřídel.

Reklama