Hlavní obsah

Ani Sparta Eden nevyloupila, takže Slavia po derby může slavit titul

Zdeněk PavlisSport.cz

Ani Sparta nedokázala vyloupit vršovický Eden, i když v pondělním derby pražských "S" k tomu měla docela blízko. Ještě osm minut před koncem totiž Hubníkovou zásluhou vedla, jenže fatální chybou a zmatky v šestnáctce doslova vnutila domácí Slavii vyrovnání. Po derby tak může Slavia s klidem kráčet za obhajobou titulu, neboť má dál jedenáctibodový náskok.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Slávistický obránce Brabec v souboji se sparťanem Hubníkem

Článek
Fotogalerie

Třikrát během první čtvrthodiny povstal letenský kouč Chovanec z lavičky, protože se mu ani trochu nelíbilo, že se jeho svěřenci v Edenu jen brání a za půli se nedostanou. Moc platné to nebylo, protože Slavia přehrávala v derby Spartu dál, i když efekt scházel.

Přeskupené zadní řady Sparty s Hubníkem přesunutým na jejich kraj totiž domácí tým nepustily ani k náznaku šance, takže i trenér Jarolím k lajně dokráčel. Zvláště, když si nabuzený Besta zbytečně vykoledoval žlutou kartu, Fořt nedoskočil na centr Belaida a Švento takřka vzápětí ve slibné střelecké pozici ve 23. minutě váhal a kličkoval, až z akce nebylo nic.

Hubník klamal, neboť recept měl

To už stál Chovanec ve svém sektoru prakticky v jednom kuse, protože zamýšlenou taktiku založenou na neprostupné obraně a rychlým výpadech se dařilo naplňovat jen z půlky. Defenzíva byla sice bezchybná, zato protiútoky Pamiče či Zemana postrádaly nejen překvapení, ale hlavně finální přihrávku. Přesto po půlhodině vyskočil a s rukama nad hlavou jásal.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2">Derby Slavia - Sparta na Sport.cz</td></tr><tr><td><strong>ON-LINE</strong></td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=4798" onclick="return onlineShow(this.href);">Slavia - Sparta</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>REFERÁT</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/gambrinus-liga/148324-ani-sparta-eden-nevyloupila-takze-slavia-po-derby-muze-slavit-titul.html">Ani Sparta Eden nevyloupila, takže Slavia po derby může slavit titul</a></td></tr><tr><td><strong>HRÁČI</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/gambrinus-liga/148336-spartan-blazek-uznal-slavia-byla-ve-vsem-lepsi.html">Sparťan Blažek uznal: Slavia byla ve všem lepší</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>TRENÉŘI</strong></td><td><a href="http://fotbal.sport.cz/fotbal/gambrinus-liga/148337-naskok-v-tabulce-pravdy-by-mohl-na-titul-stacil-uznal-po-derby-jarolim.html">Náskok v tabulce pravdy by mohl na titul stačil, uznal Jarolím</a></td></tr></tbody>

Zemanův trestný kop totiž hlavou přizvedl Hubník a  míč za pomoci tyče skončil v síti. První přímá střela mířící mezi tyče a Sparta hned vedla. A navíc přičiněním Hubníka, který ještě tři dny vykládal, že na bývalého olomouckého spoluhráče Vaniaka stojícího ve slávistické bráně žádný recept nemá.

Jenže to ještě nebylo zdaleka všechno... Kdyby po zmařených hlavičkách Fořta Vaniak minutu před přestávkou nekouzlil, mohlo být derby rozřešeno. Po sólu Zemana však domácí gólman parádní volej Kucky vyrazil a Slavia žila.

Peklo, které Sparta nepřežila

A hned po přestávce mohla ožít docela, neboť nejprve Švento, ale hlavně pak Belaid měli náramné šance skóre srovnat. Na Blažka si však nepřišli, peklo však před jeho bránou rozpoutali.

Sparta se často bránila jen za cenu zoufalých odkopů, gradující slávistický tlak však přežila, i když často i s  náramným štěstím. To když se třeba Švento položil do rány, kterou sparťanský gólman vytahoval doslova zázračně nebo když Brabec dalekonosnou střelu olízl břevno.

Eden může slavit titul

Štěstí se jí však nemohlo držet věčně. Žofčák při akci důrazného Pekharta zazmatkoval, balón neodhlavičkoval a vlastně tak Slavii vnutil vyrovnání. Švento jím ještě pohrdl, ale Janda přece jen Blažka prostřelil, takže v Edenu se mohl slavit titul. Ani Sparta totiž slávistický chrám nevyloupila, takže Jarolímův výběr kráčí s jedenáctibodovým náskokem za obhajobou primátu.

Program 23. kola fotbalové ligy:
Příbram - Mladá Boleslav 1:1on-line
Žižkov - Olomouc 1:2on-line
Plzeň - Zlín 5:0on-line
České Budějovice - Kladno 3:0on-line
Teplice - Bohemians Praha 1:0on-line
Brno - Jablonec 1:0on-line
Liberec - Ostrava 0:0on-line
Slavia - Sparta 1:1 (0:1)on-line
Branky: 82. Janda - 35. Hubník. Rozhodčí: Adam - Hojsík, Jiřík. ŽK: Besta - Řepka, Kladrubský. Diváci: 20 156.
Slavia: Vaniak - Dřížďal, Brabec, Suchý, Hubáček - Belaid (64. Janda), Trapp (78. Grajciar), M. Jarolím, Švento - Besta (61. Pekhart), Fořt. Trenér: K. Jarolím.
Sparta: Blažek - Hubník, Huber, Řepka, Pamič - Žofčák (90. Vacek), Kucka, Kladrubský, Zeman (77. Berger) - Holenda, Wilfried (56. Kadlec). Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: