Hlavní obsah

Dokončení fotbalové sezony je v ohrožení! Nakažených v Karviné je údajně víc

Praha
Aktualizováno

Vedení soutěže obdrželo špatné zprávy. Kvůli koronaviru v týmu Karviné budou tři zápasy o záchranu v první fotbalové lize skupiny přeloženy ze soboty na neurčito. Karviná má podle neoficiálních údajů již sedm členů A mužstva nakažených koronavirem. "Vedení LFA bude v součinnosti s klubem hledat řešení kompletního dohrání soutěžního ročníku, což i nadále zůstává hlavním cílem. O dalších krocích bude LFA i klub informovat až ve chvíli, kdy bude znám další výsledek šetření příslušné hygienické stanice," reaguje vedení soutěže.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Staronový mistr ligy - fotbalisté Slavie.

Článek

Vedení soutěže obdrželo informaci, že v klubu MFK Karviná se potvrdilo několik pozitivních nálezů. "Vzhledem k dalšímu postupu probíhajícího hygienického šetření byla proto na neurčito odložena všechna tři utkání skupiny o záchranu, která byla naplánována na tuto sobotu. Nebude se hrát nejen ve Zlíně, kam měla přijet Karviná, ale z důvodu zachování regulérnosti soutěže jsou na neurčito odloženy také zápasy Opava - Olomouc i Příbram - Teplice. Zbývající duely o nadcházejícím víkendu ohroženy nejsou a zápasy skupiny o titul stejně jako první finále skupiny o Evropu se uskuteční ve svých stanovených termínech," avizuje Ligová fotbalová asociace (LFA).

Pozitivní testy hráčů na covid-19 potvrdil asistent trenéra Petr Mašlej. "Přinesl to do klubu asi kondiční trenér mládeže, který dělá na dole. Kluci s ním byli ve styku," řekl Mašlej Radiožurnálu. Karvinsko je momentálně nejpostiženějším regionem v zemi, nákaza koronavirem se tam rozšířila mezi horníky těžební společnosti OKD. Podle serveru iSport je nakažených v áčku dokonce už sedm.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Hráči Karviné drží minutu ticha k uctění památky bývalého fotbalisty Plzně Mariána Číšovského.

Vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková ČTK řekla, že o tom, jaká budou v klubu přijata opatření, by mohlo být jasno odpoledne. "Stále je to v řešení. Momentálně na tom pracujeme. Řešíme nějaké rozhodnutí, " uvedla bez bližších podrobností Lipjaková.

Nákaza v Karviné může ohrozit dohrání nejvyšší soutěže. Kdyby musel do karantény celý tým, nemohl by dokončit sezonu podle plánu. Pokud by zhoršení epidemiologické situace nebo nesouhlas klubů znemožnily dohrání ročníku, neměl by být podle původních regulí vyhlášen mistr a z ligy by ani nikdo nesestoupil.

Titul si již před týdnem zajistila Slavia. Přijít by o něj neměla, i kdyby se skupina o záchranu nedohrála. V květnu inovované řády totiž ustanovují, že pokud bude dohrána skupina o titul, určení mistra by skupina o záchranu nijak narušit neměla.

Situace v Karviné však komplikací samozřejmě je. „Pokud by byla na klub uvalena striktní a plošná čtrnáctidenní karanténa, už by bylo stanovení náhradních termínů řešitelné jen velmi obtížně," netají Dušan Svoboda, šéf LFA. Vždyť nová sezona má začít již kolem 20. srpna.

Pokud by skupina o udržení zůstala nedohrána, odpadla by baráž a z první ligy by neměl nikdo sestupovat. Naopak postoupit by měl vítěz druhé nejvyšší soutěže. Pak by se počet účastníků prvoligové soutěže v ročníku 2020/21 rozšířil na 17 týmů.

Varianty pro závěr nejvyšších fotbalových soutěží v ČR:
- Ligová fotbalová asociace vyhlásí ligového mistra pouze za předpokladu, že bude dohráno všech 35 kol nejvyšší soutěže včetně nadstavby, případně aspoň kompletní program skupiny o titul. Nový šampion nemůže být korunován ani v případě, že už by tým měl prvenství matematicky jisté.
- Pokud by se nedohrála skupina o titul, ohledně postupu do evropských pohárů platí v tom případě pořadí v tabulce na 1. až 6. místě ke dni ukončení soutěže.
- Pokud by se nedohrála skupina o záchranu, z nejvyšší soutěže by nikdo nesestoupil. Z druhé ligy by postoupil jen vítěz a zrušila by se baráž. Příští ročník nejvyšší soutěže by hrálo 17 místo obvyklých 16 týmů.
- V případě dohrání první ligy a nedohrání druhé ligy sestoupí z nejvyšší soutěže pouze klub, který se v konečné tabulce umístil na 16. místě a postoupí pouze ten klub, který bude ke dni ukončení soutěžního ročníku na prvním místě tabulky druhé ligy.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice