Hlavní obsah

Slavia se probrala a je už hodně blízko titulu

PRAHA

Pět ligových zápasů bez výhry a pohárová porážka se Slováckem navrch jsou zapomenuty. Fotbalisté Slavie porazili v utkání 27. kola Gambrinus ligy České Budějovice a míří za obhajobou titulu. Před večerní dohrávkou Sparty ve Zlíně vedou červenobílí tabulku o osm bodů před Letenskými a Libercem. Do konce soutěže zbývají jen tři kola.

Článek

Slavia odevzdala před zápasem šek na 110 000 korun pro Kapku naděje. Sama však potřebovala po pěti ligových duelech bez výhry proměnit duel s Jihočechy v pořádné jezero nadějí na obhajobu titulu. A jestliže kouč Jarolím po pohárové porážce s druholigovým Slováckem hřímal, že takhle už by to dál nešlo, začátek utkání tomu odpovídal.

Proti středě udělal trenér červenobílých pět změn v základní sestavě a jeden z nových mužů, Fořt, měl tutovku již ve 30. sekundě zápasu. Řítil se sám na Kučeru, budějovický gólman však uspěl. Reparát však už útočníkovi vyšel. Po přihrávce Jandy se Fořt v 10. minutě protáhl kolem Žižky a prudkou střelou otevřel skóre. Naopak domácí brankář Vaniak chytající jubilejní 400. ligový zápas byl prakticky bez práce. Sedláček na nadějný Šímův pas nedosáhl, propagační Mezlíkovu hlavičku sebral vršovický čaroděj jako malinu.

"Věděli jsme, že Slavia má problémy. Alfou a omegou pro nás tedy bylo, abychom přečkali začátek a co nejdéle udrželi nerozhodný stav. Jenže právě na začátku jsme byli pod největším tlakem. Domácí vyhráli zaslouženě, my jsme si nevytvořili žádnou šanci," přiznával brankář Pavel Kučera.

Po půlhodině nastal hostujícímu týmu další problém, zraněný kapitán Horejš byl odnesen na nosítkách rovnou do šatny. Hosté byli neškodní, domácí do přestávky neuspěli ani po průniku Jandy, ani po přímém kopu Volešáka, který po dlouhé nemoci nastoupil za áčko na jaře poprvé.

Výhru pojistil z penalty znovu Fořt

Slavia mohla mít po přestávce klid, ale pojišťující gól nepřicházel. J. Černý trefil v 61. minutě tyč, Volešák v tutové šanci ztroskotal na Kučerovi. Od 72. minuty hrála proti deseti, protože Hílek si tak dlouho koledoval o druhou žlutou kartu, až ji od rozhodčího Jecha dostal. Brzy poté se změnilo i skóre. Leština fauloval M. Černého a Fořt přidal z penalty druhý gól.

Tím bylo o vítězi rozhodnuto. Slávisté se až v jedenáctém ligovém utkání na jaře dočkali zápasu, ve kterém dokázali vyhrát o víc než jeden gól.

"Ne všechno se povedlo, ale konečně jsme zase působili jako tým. A dali jsme konečně první gól, což se v šesti předešlých případech vždy podařilo soupeři," konstatoval trenér Karel Jarolím. Obhajoba titulu se tak přiblížila. "Na to jsem opatrný. Klidně se může hrát až do 30. kola, kdy máme doma Liberec. Slovan je spolu se Spartou stále ve hře," upozornil brankář Martin Vaniak.

Slavia Praha - České Budějovice 2:0 (1:0)
Branky: 10. a 77. (druhá z penalty) Fořt. Rozhodčí: Jech - Lhoták, Lakomý. ŽK: Volešák, Brabec - Hudson, Hílek, Šíma, Leština. ČK: 72. Hílek. Diváci: 10 407.
Slavia: Vaniak - Grajciar, Brabec, Hubáček, Švento - Janda (70. Ivana), Volešák, Suchý, J. Černý (87. Jarolím), Švento - Fořt (87. Pekhart), M. Černý. Trenér Karel Jarolím.
Budějovice: Kučera - Riegel, Horejš (30. Nitrianský), Žižka, Leština - Hudson, Hílek, Benát, Šíma (87. Jasanský) - Mezlík (87. Svátek), Sedláček. Trenér Pavel Tobiáš.

Reklama