Hlavní obsah

Výjimečný podzim rozhodl, Slavia i po šedivém jaru slaví

PRAHA

Obhájili mistrovský titul a potvrdili, že v Gambrinus lize začala jejich éra. Fotbalisté Slavie zlomili dlouholetou nadvládu Sparty a plánují se na českém trůnu opevnit na delší čas. Měli výjimečný podzim, kanonýra Necida, nedobytný Eden, úspěšného trenéra, dostatečně široký kádr a slabou konkurenci. Ze všech těchto dílků složili mistrovskou mozaiku.

Článek

Arabské přísloví praví, že všechno, co se stane jednou, už se nemusí stát nikdy. Ale všechno, co se stane dvakrát, určitě se stane i potřetí. A slávisté teď doufají, že bude platit i na domácí fotbalové scéně. Obhájili mistrovský titul a nehodlají tím končit. Zvláště když si uvědomí, jak k obhajobě došli.

1. Zázračný kanonýr Necid

Slavia měla spoustu trumfů, ale mladý čarostřelec mimořádně převyšoval české poměry. Na podzim nasázel Necid 11 gólů a moc nechybělo, aby za polovičku sezóny získal korunu krále střelců. Vždyť v tabulce kanonýrů je stále druhý, vedoucí Kerič dal zatím jen o gól víc! Necidovi navíc sekundoval i záložník Belaid, který na podzim přidal 8 gólů.

2. Spanilá podzimní jízda

Až na úvodní porážku v Liberci neměli červenobílí v první polovině ročníku žádný problém. Konkurenci jasně převyšovali, jejich tempu nikdo nestačil. Přezimovali s náskokem šesti bodů na Mladou Boleslav, sedmi na Ostravu a plných deseti na Spartu. Nikdo ze soupeřů už neměl na to, aby Slavii na jaře ohrozil.

3. Jarní krize neublížila

Po odchodu Necida, Krajčíka a Tavarese se herní dominance sešívaných rozplynula. Jaro měli tradičně slabší, ale i když třeba pět zápasů v řadě nevyhráli, jejich vedoucí postavení se ani nezachvělo. Konkurence totiž byla absolutně neškodná. Všechny ostatní ambiciózní kluby mají problém upachtit aspoň druhé místo, natož aby stíhaly Slavii...

4. Konečně doma v Edenu

Internacionál Pavel Kuka tvrdíval, že hostováním na Strahově přicházejí sešívaní klidně i o dvanáct bodů za sezónu. Jeho kalkulace se potvrdily. Slavia v Edenu jen dvakrát remizovala, jinak je v lize nedobytný. V řadě domácích zápasů se trápila a na liduprázdném Strahově by je možná nezvládla. V Edenu však ve skutečně domácím prostředí ke kýženému výsledku vždy došla.

5. Jarolímův bič a bič

Trenér Karel Jarolím je v Edenu pánem. Má výsledky, umí si vybrat posily. Hráči mají z jeho metody bič a bič vítr, flákání se jim netrpí. Od návratu na lavičku Slavie v dubnu 2005 vedl Jarolím červenobílé v derby už proti pátému trenérovi – po Hřebíkovi, Grigovi, Bílkovi a Lavičkovi teď přišel na řadu Chovanec. To je v danou chvíli možná nejpodstatnější rozdíl mezi pražskými S - zatímco Sparta začíná každý půlrok prakticky znovu, Jarolím ve Slavii koncepčně vybudoval silný tým.

6. Dostatečně široký kádr

Když byla v minulých letech liga vyrovnaná, nakonec se projevil kvalitnější kádr Sparty. Ani to však už neplatí. Slavia měla na jaře mimořádně velkou marodku a Jarolím si zoufal, přesto stále mohl sestavit jedenáctku, na niž nebylo na první pohled nic patrné. To Sparta v létě moc dobře věděla, že jí třeba chybí ještě kvalitní stoper. Přesto spáchala harakiri a šla do sezóny bez něj - pak dohrávala podzim s obranou složenou ze záložníků a titul byl v tahu...

7. Čaroděj v brance

Dvě sezóny, dva tituly a po jednom startu v Lize mistrů a v Poháru UEFA. To je pozoruhodná bilance gólmana Vaniaka ve Slavii. Většinou nebývá pod palbou střel, ale v kritický okamžik dokáže vytáhnout i zázračný zákrok a mužstvo podrží. Na rozdíl od loňského jara, kdy Jarolím chvíli lavíroval mezi ním a Vorlem, byl tentokrát jasnou jedničkou a odvděčil se. Dvanáct nul v sezóně jako on nikdo jiný nevychytal.

8. Mají své Štístko

Vladimír Šmicer toho moc neodehrál, titul slaví s berlemi. Pořád ale platí, že kam přijde, tam se jeho i celého mužstva štěstí drží. Na podzim navíc na Letné dvěma góly sestřelil Spartu, takže i na hřišti k titulu významně přispěl.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články