Hlavní obsah

Žižkov je na sestup, čtyři další kluby se také ještě třesou

PRAHA

Plných šest týmů bylo tři kola před koncem fotbalové Gambrinus ligy ohroženo sestupem. Pouze České Budějovice o víkendu dopluly do přístavu záchrany, a tak drama pokračuje. Naděje posledního Žižkova jsou jen teoretické, spolu s ním však horečně kalkulují také Bohemians Praha, Kladno, Příbram a Zlín. Každý z nich má k dobru ještě dva zápasy, které rozhodnou o ligovém bytí a nebytí.

Článek

Byl to pro ně víc než krutý scénář. Fotbalisté Viktorie se museli dívat, jak právě u nich na Žižkově udělali slávisté poslední krok k titulu a bujaře slaví. Viktoriánům bylo naopak jasné, že pro ně porážkou 1:3 reálné naděje na záchranu v soutěži pohasly.

„Myslím, že už je hotovo. To je sestup,“ špitl Pavol Straka, autor jediného gólu domácích. Viktorce zbývá jen zoufalá teorie, navíc před duelem v Příbramí má několik zraněných a vykartovaných hráčů. „Body jsou dané, je to realita. Ale dokud bude 0,001% šance, je naší povinností tým připravit a odjet do Příbrami zabojovat a pokusit se ligu zachránit,“ konstatoval asistent Boris Kočí.

Hodnotu žižkovských akcií vyčíslil přesně. Jenže spolu s Viktorkou musí zahučet do druhé ligy ještě jeden další nešťastník. A ohroženo je stále celé kvarteto. Počínaje dvanáctými Bohemians Praha, kteří sice sahali na Letné po bodu, ale nakonec ho neubetonovali.

„Zápas na Spartě o naší záchraně nerozhodoval. K remíze 0:0 bylo opravdu blízko, nikdo však nemohl předem počítat, že tam zabodujeme. Silní jsme hlavně doma, kde teď přivítáme Mladou Boleslav. Třeba právě Spartě pomůžeme tím, že Boleslav porazíme,“ naplánoval kouč Luboš Urban.

Zachráníme se, straší Minář dál

Přestože mělo za soupeře Liberec, na výhru jistoty sahalo Kladno. Po remíze 0:0 však musí bojovat dál. „S Libercem vyhrát, jsme zachránění, takže bod je pro nás málo. Ale posledních 30 minut byl Liberec nebezpečnější, takže remíza je asi zasloužená,“ uvědomoval si kladenský kouč Martin Hřídel, že bitva ještě nekončí.

Složitější situaci má Příbram. Nejenže ji předposlední Zlín stáhl již na dva body, Středočechům se na jaře vůbec nedaří a debakl 0:4 v Jablonci toho byl posledním dokladem. „Mým úkolem je mužstvo v kabině vyburcovat, abychom do příštího zápasu se Žižkovem šli s čistou hlavou. Debakl z Jablonce je už za námi. Pořád máme před patnáctým Zlínem náskok dvou bodů. A můžeme si záchranu uhrát sami,“ poukázal příbramský kapitán Daniel Huňa.

Čtvrtým do party je Zlín, který vlastně všechno způsobil. Po čtyřech vítězstvích v řadě remizoval v Olomouci a tím se stále drží ve hře. „Vzhledem k porážce Příbrami jsme ztrátu na ni sice snížili na dva body, ale stejně máme horší vzájemnou bilanci. Velká pomoc bod z Olomouce proto není, ale v konečném účtování nemusí být k zahození. Více mě ale štve, že jsme přišli o vykartovaného Čelůstku a zraněného Trubilu,“ trápilo kouče Ladislava Mináře.

„Bojovat ale budeme dál. Dva poslední zápasy vyhrajeme, naši soupeři je prohrají, a tak se zachráníme,“ straší Minář tři konkurenty před sebou.

Týmy ohrožené sestupem
Bohemians Praha (31 bodů)
S kým ještě hrají: doma Ml. Boleslav, venku Olomouc
Co potřebují: Dva body znamenají jistotu.
Kladno (31 bodů)
S kým ještě hraje: venku Plzeň, doma Ostrava
Co potřebuje: Dva body, to je jistota.
Příbram (28 bodů)
S kým ještě hraje: doma Žižkov, venku Brno
Co potřebuje: Nejlépe dvakrát vyhrát. Má lepší bilanci vzájemných zápasů se Zlínem. Pokud by rozhodovala minitabulka mezi čtyřmi týmy, Bohemians, Kladnem, Příbramí a Zlínem, sestoupilo by Kladno.
Zlín (26 bodů)
S kým ještě hraje: doma Brno, venku Jablonec
Co potřebuje: Ani dvě výhry nemusí zaručit záchranu. Mohla by však stačit i jedna - pokud by už Příbram nebodovala.
Viktoria Žižkov (22 bodů)
S kým ještě hraje: venku Příbram, doma Plzeň
Co potřebuje: Krkolomnou konstelaci - dvakrát vyhrát a čekat, že budou splněny i další dvě nutné podmínky. Příbram by kromě vzájemného zápasu musela prohrát také v Brně a Zlín by „směl“ získat maximálně už jen dva body. V případě bodové rovnosti mezi Příbramí, Zlínem a Žižkovem by sestoupily Zlín a Příbram.

Reklama

Související témata: