Hlavní obsah

Žižkov po prohře v Příbrami sestupuje, druhé místo udržela Sparta

Fotbalisté Viktorie Žižkov se stali prvními sestupujícími z české nejvyšší fotbalové soutěže. Rozhodla o tom jejich prohra v Příbrami 0:3. I po 29. kole udržela druhou příčku pražská Sparta, která přehrála Jablonec 3:2. Třetí Liberec si poradil s Českými Budějovicemi po výhře 2:0. Ztratila Mladá Boleslav, která podlehla Bohemians Praha 1:2. V záchranářských duelech si Zlín poradil s Brnem 2:1 a Kladno prohrálo v Plzni 0:1.

Článek

Žižkov chtěl hrát v Příbrami zejména ze zabezpečené obrany a pokoušet se udeřit z rychlých brejků. Už v osmé minutě ale dostaly plány Pražanů vážnou trhlinu, když otevřel skóre po Huňově přihrávce Borek. Domácí zvýšili o sedm minut později a opět byl u akce Huňa. Nejdříve zbrzdil brejk a poté přihrál nabíhajícímu Klesovi, který se nemýlil. Poslední branku vstřelil v 90. minutě Wágner. Žižkov prohrál v Příbrami 0:3 a stal se prvním sestupujícím týmem.

Fotbalisté Sparty budou i před posledním kolem na druhé příčce. Rozhodla o tom jejich těsná výhra nad Jabloncem. Pražané přitom již vedli 3:0 po úspěšných střelách Bergera, Pamiče a Vacka. V 62. minutě ale snížil Loučka a na rozdíl jediného gólu stanovil po Hamouzově akci Vukovič. Sparťané ale vítězství udrželi a připsali si tři důležité body.

Liberec porazil České Budějovice

Stejně úspěšný byl i Liberec, který na domácím stadiónu porazil České Budějovice. Už v jedenácté minutě si po akci Keriče míč srazil do vlastní brány Jan Riegel. A o šest minut později už to bylo 2:0, když se po spolupráci s Blažkem nemýlil Kerič. Liberec po výhře 2:0 ztrácí na druhou Spartu dva body.

Z boje o druhou příčku naopak vypadla Mladá Boleslav, která překvapivě podlehla Bohemians Praha 1:2. Ve 22. minutě Hrdlička fauloval v pokutovém území Zoubka a Roman Dobeš poslal z pokutového kopu domácí do vedení. V 76. minutě navíc zvýšil z další penalty vedení sám Zoubek. Středočeši dokázali snížit po hlavičce Václava Procházky, na vyrovnání jim to ale nestačilo.

Zlín získal tři body, Kladno prohrálo

Sestupem ohrožený Zlín přivítal v důležitém utkání Brno. Domácím se podařilo zvítězit. Největší zásluhu na tom měl Kroupa, který dvěma přesnými hlavičkami ve 12. a 48. minutě poslal domácí do dvoubrankového vedení. Snížení Rabušice už hostům žádné body nepřineslo. Zlín zvítězil 2:1.

Ztratilo naopak Kladno, které prohrálo v Plzni 0:1 a stále si nemůže být jisté svou účastí v nejvyšší lize i v příštím ročníku. Jedinou branku zápasu vstřelil Jakub Navrátil, k němuž se snesl míč po rohovém kopu.

Ze tří bodů se radoval také již jistý mistr Slavia Praha. Pražané zvítězili v Teplicích 1:0 po brance Ivany. Body se naopak dělily v Ostravě, kam zavítala Olomouc. Domácí vedli po proměněném nájezdu Zehera, fotbalistům Sigmy se ale podařilo vyrovnat v 87. minutě. Bod zachraňoval pro Olomouc Melinho.

Program 29. kola fotbalové ligy:
Sobota, 15 hodin:
Sparta - Jablonec 3:2on-line
Branky: 21. Berger, 40. Pamič, 57. Vacek - 62. Loučka, 72. Vukovič
Bohemians Praha - Mladá Boleslav 2:1on-line
Branky: 22. Dobeš z pen., 76. Zoubek - 79. Procházka
Ostrava - Olomouc 1:1on-line
Branky: 59. Zeher - 87. Melinho
Plzeň - Kladno 1:0on-line
Branka: 64. Navrátil
Zlín - Brno 2:1on-line
Branky: 12. a 48. Kroupa - 90. Rabušic
Příbram - Žižkov 3:0on-line
Branky: 8. Borek, 15. Klesa, 90. Wágner
Liberec - České Budějovice 2:0on-line
Branky: 11. vl. Riegel, 17. Kerič
Teplice - Slavia 0:1on-line
Branka: 68. Ivana

Reklama