Hlavní obsah

Slavia vzhlíží k losu předkola Ligy mistrů. Pomůže k němu i Spartě?

Je to jedna z kardinálních otázek, které provázejí závěrečné 30. kolo fotbalové Gambrinus ligy. Nepokazí si Slavia mistrovské oslavy a udrží si i v duelu s Libercem domácí neporazitelnost, nebo využije možnosti potopit Spartu a umožní Slovanu proklouznout na druhé místo tabulky znamenající kvalifikaci Ligy mistrů? Červenobílí šampióni si mohou vybrat...

Článek

Duel o druhé místo se před posledním kolem fotbalové ligy zúžil na Spartu (53 bodů) a Liberec (51). Kalkulace jsou tudíž prosté. Vyhraje-li Sparta v Mladé Boleslavi, druhou příčku si uhájí a do kvalifikace Ligy mistrů postoupí ona. Naopak vyhraje-li Liberec na Slavii a Letenští neporazí Boleslav, skončí druhý Slovan (má lepší vzájemnou bilanci se Spartou). A vzhledem k tomu, že Středočechům ještě jde o postup do Evropské ligy a tudíž i oni budou hrát o všechno, je dost možné, že Sparta bude na dálku potřebovat pomoc Slavie...

Červenobílí jsou samozřejmě vysmátí. Těší se na oslavy titulu a již vzhlížejí k losu 3. předkola Ligy mistrů, při němž budou 22. června nasazeni. Zatímco Slavia už zná kompletní seznam všech deseti možných soupeřů, Sparta s Libercem pořád jen usilují o možnost být také v osudí.

Možní soupeři Slavie ve 3. předkole Ligy mistrů:
Kalmarr FF (Švédsko), Apoel Nikósia (Kypr), Stabaek IF (Norsko), Slovan Bratislava (Slovensko), FK Ventspils (Lotyšsko), NK Maribor (Slovinsko), FH Hafnarfjardar (Island), Inter Turku (Finsko), Ekranas Panevezys (Litva), Red Bull Salcburk (Rakousko)

A to je právě možné dilema pro slávisty. Titul by pochopitelně chtěli oslavit výhrou nad Libercem. Na druhé straně jim musí být moc dobře jasné, že první ligovou porážkou v Edenu by mohli potopit Spartu a odříznout ji od Ligy mistrů, z čehož by v budoucnu mohli na domácí scéně jen profitovat...

Slavili, ale v Teplicích vyhráli

„Takhle podvodně vůbec nepřemýšlím! A to samé, myslím, platí pro celý slávistický národ. Staráme se o to, abychom do Ligy mistrů prošli hlavně my. Ještě tam zdaleka nejsme,“ ujistil pro deník Sport asistent Pavel Řehák.

Slavia obhájila titul již dvě kola před koncem. „Můžeme se v klidu soustředit na příští sezónu. Samozřejmě bez toho, abychom závěr ligy vypustili, to určitě ne,“ slíbil trenér mistra Karel Jarolím po vítězství na Žižkově. Na Stínadlech to jeho tým splnil a navzdory oslavám Teplice porazil. „S výkonem jsem spokojený, koncentrace a nasazení byly na té úrovni, která se od Slavie očekává,“ vyzdvihl Jarolím.

„V tom teple to samozřejmě nebylo nic moc... Odvedli jsme však dobrou práci a tři body jsou naše,“ culil se autor vítězného gólu Milan Ivana.

Berger chce druhé místo zvednout ze země

Jak ale slávisté pojmou rozlučkový duel s Libercem? „Pokud vyhrajeme v Mladé Boleslavi, Slavia s Libercem mohou hrát, jak chtějí. My jedeme do Boleslavi, ne do Edenu. Budeme se koncentrovat pouze na sebe,“ tvrdí letenský kouč Jozef Chovanec.

„Nechceme se dívat na Liberec. Máme to ve svých rukou. Boleslavi také ještě jde o poháry a nebude hrát žádný lážo plážo fotbal. Záleží však jen na nás, jestli druhé místo ze země sebereme, nebo ne,“ přidává se sparťanský kapitán Patrik Berger.

Sestava 29. kola podle Sport.cz
Buček (Ostrava) - Navrátil (Plzeň), Košťál (Liberec), Pamič (Sparta) - Hořava (Olomouc), Borek (Příbram), Berger (Sparta), J. Černý (Slavia) - Kerič (Liberec), Kroupa (Zlín), Huňa (Příbram).

Reklama