Hlavní obsah

Svaz upozorňuje na nesrovnalosti v novele zákona o podpoře sportu

PRAHA

Fotbalový svaz upozorňuje na některé nesrovnalosti, které podle něj přetrvávají i v novele zákona o podpoře sportu. Návrh poslanců Vladimíra Šoltyse (ODS) a Ladislava Šustra (KDU-ČSL), který před deseti dny odsouhlasila vláda, předpokládá, že by se v budoucnu mohla vztahovat povinnost zajistit pořádek během sportovních akcí nejen na vlastníky, ale případně i na provozovatele stadionů.

Článek

To by však mohlo podle fotbalových představitelů přinést problémy. Podle poslanecké novely by totiž měli vlastník nebo provozoval v případě, že bude ohrožena bezpečnost lidí nebo majetku, vydat pokyn, aby byla daná sportovní akce přerušena nebo dokonce ukončena. Ve fotbalové lize však v drtivé většině nejsou vlastníkem stadionů kluby, ale obce.

"Pouze v pěti případech je vlastníkem klub. Představte si, že Slavia bude hrát Ligu mistrů a obecní úřad nebo soukromý vlastník společnosti toto utkání přeruší. Rozhodčí a klub vědí, co musejí dělat, kdyby došlo k ohrožení života nebo majetku. Takhle to funguje sto let. A já se najednou dočtu v zákoně o sportu, že obec nebo soukromá společnost nám budou řídit zápas. To je nepřijatelné a souvislosti se musí dopracovat," řekl ČTK a Českému rozhlasu předseda disciplinární komise Alexander Károlyi po dnešním jednání na Výboru pro bezpečnost, kde zastupoval fotbalový svaz.

Ten má i jiné námitky proti zákonu. "V paragrafu jedna se hovoří o tom, že sport je věcí veřejnou a v paragrafu sedm a dále se pak přenáší odpovědnost, kterou má stát, v tomhle případě policie ČR, na kluby a vlastníky nebo provozovatele stadionů. To podle mě nelze a ani nelze z hlediska státu zasahovat do řízení zápasů a podobně," upozornil Károlyi.

Podle něj je potřeba celý zákon doladit. "ČMFS má samozřejmě zájem o spolupráci při organizovaní utkání s policií, jen je nutné v tom zákoně o sportu některé věci lépe definovat. Je potřeba je precizovat, v této podobě tomu tak není. Musí se hlavně definovat ta věc, že právní nebo zákonná odpovědnost nemůže být postoupena na někoho, kdo stojí v odlišném právním postavení - tedy na kluby," dodal Károlyi.

Ve hře zůstává i další novela, kterou připravili pro změnu poslanci ČSSD. Úprava, která předpokládá návrat policistů na stadiony, se však již před časem nedostala k projednávání do Poslanecké sněmovny.

Ministerstvo vnitra by podle všeho nyní nejraději nechalo běžet zákon v současné podobě. "Jde to a funguje to. Je to našlápnuté dobrým směrem. Navrhoval bych, abychom nyní zákon nenovelizovali. Při vychytávání chyb může fungovat," prohlásil Jiří Komorous, jenž se v pondělí stane náměstkem ministra vnitra Martina Peciny.

Reklama