Hlavní obsah

Spartě má druhé místo vystřílet zelenáč, Liberci kanonýr ligy

PRAHA

Český supertalent versus chorvatský kanonýr. I tento souboj na dálku by měl rozhodnout duel o konečné druhé místo ve fotbalové Gambrinus lize. Zatímco Sparta musí v posledních týdnech spoléhat především na trefy čerstvě sedmnáctiletého Václava Kadlece, Liberec zase disponuje Chorvatem Andrejem Keričem, se třinácti góly nejlepším střelcem soutěže.

Článek

O druhou místenku do kvalifikace Ligy mistrů hrají už jen dva týmy, Sparta (53 bodů) a Liberec (51). Vyhraje-li Sparta v Mladé Boleslavi, druhou příčku si uhájí. Naopak vyhraje-li Liberec na Slavii a Letenští neporazí Boleslav, skončí druhý Slovan (má lepší vzájemnou bilanci se Spartou).

Kdo jiný by měl realizovat útok na Ligu mistrů, než útočníci. A v tomto směru má Liberec větší trumfy. Zatímco žádný ze současných forvardů Sparty se netrefil v tomto ligovém ročníku víc než třikrát, Kerič dal třináct gólů, Blažek šest a Nezmar pět. V Kladně si kouč Škorpil dokonce mohl dovolit posadit chorvatského lídra tabulky střelců jen na lavičku.

„Kerič si před tím zápasem řešil pracovní vízum, více cestoval než trénoval. Naopak Blažek se dvakrát po sobě trefil, tak jsem se nakonec rozhodl pro něj. Také proto, že nemám rád, když se hráči řadí do různých škatulek. A na Blažkovi by nám pomalu ulpívala nálepka žolíka,“ vysvětloval Ladislav Škorpil, že má na výběr.

To jeho letenský kolega nezastírá, že Sparta bude v létě shánět střelce. Chtěla ho koupit již v zimě, ale neměla na něj peníze. „Jsme sice druhým nejlépe střílejícím týmem v lize. Když se ale podíváme na týmy srovnatelné s námi, disponují aspoň jedním útočníkem, který dá gólů víc. Sedm, osm i deset. To jsou hned tři, čtyři body navíc. V tom máme deficit,“ uvědomuje si Jozef Chovanec.

Kadlec začal léčit letenskou bolest

Liberec nemá na co čekat, musí na Slavii vyhrát. A tak je dost možné, že kouč Slovanu pošle na hřiště všechny tři své bombarďáky. „Keriče mohu použít i na kraji zálohy,“ říká Škorpil.

Kerič se do Edenu těší. Korunu krále střelců má na dosah, dal o dva góly víc než příbramský Huňa a Necid, který už je v Rusku. „Pod velkým tlakem určitě nebudeme. Naším cílem byla účast v evropských pohárech, a tu máme jistou. Na Slavii budeme chtít vyhrát a ještě doufat, že Sparta zaváhá,“ ujišťuje Chorvat.

Jenže i na Spartě na poslední chvíli našli útočníka, který umí rozhodovat zápasy. Premiérové ligové trefy Václava Kadlece proti Ostravě i Bohemians Praha pokaždé zajistily mužstvu tři body. „Vašek je obrovský talent. Takových fotbalistů je málo. Pamatuji si z Anglie, že hráči, kterým je teď dvaadvacet, třiadvacet jako Rooney nebo Fabregas, také hráli ligu v sedmnácti letech. A Kadlec má velice dobře našlápnuto, aby se vydal v jejich stopách,“ volí smělé přirovnání letenský kapitán Patrik Berger.

„Vždycky si věřím. Byl to krásný pocit, když jsem dvakrát rozhodl o výhře našeho týmu. Ale od toho na hřišti přece jsem,“ usměje se mladík bez nervů, po němž už pasou Chelsea, Liverpool a spol...

Takže jak to skončí? Uhájí Kadlec druhé místo Spartě, nebo Kerič nakonec ve finiši vystřelí kvalifikaci Ligy mistrů Liberci?

Václav KadlecAndrej Kerič
20.5.1992Narozen11.2.1986
179 cm, 67 kgVýška a váha173 cm, 70 kg
AC Sparta PrahaKlubSlovan Liberec
11Starty v české lize38
2Góly v české lize19
14Číslo dresu15
40,5Velikost kopačky40,5
Pavel PaskaHráčský agentIlija Jukič
30.6.2011Smlouva do30.6.2011
KáďaPřezdívkaKeri, Kera

Reklama

Související témata: