Hlavní obsah

Odchod bez fanfár. Další dva Stramaccioniho kluci opouštějí Spartu

Aktualizováno

Zůstávali v kádru jako dědictví nepodařené minulosti. S koncem sezony však turecký stoper Semih Kaya a Kamerunec Georges Mandjeck opouštějí kádr fotbalové Sparty. Oba byli v létě 2017 součástí masivních nákupů pro italského kouče Stramaccioniho, očekávání však nikdy nenaplnili. Kaya i Mandjeck teď odcházejí z Letné jako volní hráči po skončení svých smluv.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Semih Kaya v dresu Sparty během přípravného utkání v Benešově.

Článek

Dědictví nezdařené internacionalizace tížilo Spartu dodnes. V posledních týdnech se však sportovní ředitel Tomáš Rosický a spol. přece jen výrazně posunuli k rozumnému zeštíhlení kádru.

V půlce června se klub rozešel s Talem Ben Chaimem o rok dříve, než mu končila smlouva. Po doběhnutí kontraktů se k němu teď přidávají také Semih Kaya a Georges Mandjeck.

Izraelec Ben Chaim přišel za přibližně 76 milionů korun, navíc s podpisovým bonusem 13 milionů navrch. Základní plat měl činit přibližně 3 miliony korun měsíčně. Klub tak vyšel na přibližně 200 milionů korun, přitom v lize se ani jednou netrefil a poslední dva roky kvůli zranění ani nehrál...

Zapsali se platem a sporem

Turek Kaya dokonce s platem 3 700 000 korun měsíčně začínal jako vůbec nejlépe placený hráč české ligy. V Galatasarayi pravidelně nastupoval, v Praze se však hned v prvním utkání proti Bohemians zranil. V první sezoně stihl jen 9 zápasů, v následující přidal na podzim 12, jaro pak strávil na hostování zpět v Galatasarayi. Před aktuální sezonou se vrátil do Sparty, odehrál dvanáct zápasů a vstřelil dvě branky.

Kamerunec Mandjeck přišel z francouzských Mét. V první sezoně zvládl na Letné 13 zápasů. Na jaře 2018 hostoval zpět v Métách, další půlrok pak strávil v izraelské Haifě. Loni v létě si na Spartu stěžoval u FIFA a domáhal se předčasného rozvázání smlouvy, kterou na Letné ještě na rok měl. Spor se nakonec urovnal, také Mandjeck se na startu aktuální sezony vrátil na Letnou a zasáhl celkem do 18 utkání.

Reklama

Související témata: