Hlavní obsah

Baráž se ruší, fotbalová liga bude s 18 týmy. O čem ještě rozhodlo grémium?

Aktualizováno

Rozum zvítězil. Páteční Ligové grémium, v němž zasedají představitelé dvaatřiceti klubů první a druhé fotbalové ligy, zrušilo nachystanou baráž o účast v nejvyšší soutěži a rozhodlo, že od příští sezony bude mít liga osmnáct účastníků. V Národní - tedy druhé - lize pak bude účinkovat čtrnáct týmů. Z verdiktu plyne, že mezi domácí fotbalovou elitou budou účinkovat dva nováčkové - Pardubice, které národní ligu vyhrály, a Brno, jež skončilo na druhé příčce.

Baráž se ruší, první liga bude s 18 týmy. Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda vysvětluje proč¨.Video: Sport.cz

 
Článek

Poslední dvě kola nadstavbové skupiny o záchranu byla počátkem měsíce odložena kvůli rozšíření koronaviru v Karviné a nachystané řešení odsouhlasené Ligovým grémiem má dvě varianty.

Pokud se skupina dohraje, sestoupí mužstvo na posledním místě a z druhé ligy postoupí kromě vítěze soutěže Pardubic i Brno a pražská Dukla.

Když se skupina o záchranu v první lize nedohraje, nesestoupí nikdo a společně s Pardubicemi postoupí Brno. Po odehrání příštího ligového ročníku s osmnácti účastníky sestoupí z nejvyšší soutěže tři kluby, zatímco z druhé nejvyšší soutěže postoupí jen jeden tým.

Foto: Sport.cz

Šéf LFA Dušan Svoboda (vlevo) a technický ředitel Tomáš Bárta po zasedání grémia.

„Schválené varianty a rozšíření ligy na osmnáct klubů odsouhlasila většina z představitelů I. a II. ligy. Z třiceti přítomných na grémiu jich pro hlasovalo sedmadvacet," potvrdil předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda, že v sále zavládla shoda.

„Z dovolenkářů se zdržel hlasování jeden klub," připomněl tři týmy, kterým v nadstavbové baráži o záchranu již o nic nejde, protože setrvání v nejvyšší soutěži mají už dvě kola před koncem jisté. I proto po uvržení karantény na Karvinou, kde se počátkem července prokázaly v týmu čtyři pozitivní případy nákazy covidem-19, poslali trenéři Zlína, Teplic a Olomouce své hráče na dovolenou.

Jmenovat, o koho šlo, však Svoboda nechtěl, stejně jako odmítl říct, které kluby se postavily proti návrhu.

Z kuloárů však neoficiálně proniklo, že při hlasování se zdržel Zlín, proti se postavil vedle Olomouce ještě Hradec Králové. V případě Východočechů  převážily nejspíše obavy, že v příštím ročníku bude ze čtrnáctičlenné druhé ligy postupovat pouze její vítěz.

„Skutečně tomu tak bude," potvrdil ředitel LFA Tomáš Bárta.

Právě vynucené změny v termínové listině nakonec vedly k tomu, že rozum zvítězil a baráž o ligu byla zrušena.

„Bylo a jen nám předhazováno, že ligový ročník je neregulérní, s čímž nesouhlasím. Uznávám ale, že je nestandardní a vůči některým mužstvům není fér. Reflektoval jsem na připomínky klubů, jichž se nestandartní situace týká, stejně jako i to, že tři kluby ve skupině o záchranu už jsou v klidu," potvrdil Svoboda, že i on v posledních dech změnil názor.

Čtyři duely ze devět dnů? Skutečně znevýhodnění

„Odehrát během devíti dnů čtyři utkání, tedy dvě v nadstavbě a dvě v baráži, by znevýhodnilo mužstva na čtrnáctém a patnáctém místě ligové tabulky proti druholigovým klubům. Ty by se totiž mohly nyní na baráž v klidu připravovat, neboť druhé liga byla řádně dohraná. Navíc kdyby třeba Karviná spadla do baráže a měla kvůli karanténě zavřený stadion, vznikl by další problém," vyjmenoval předseda LFA Dušan Svoboda příčiny, proč byla baráž o ligu zrušena a nový ročník se bude hrát s osmnácti účastníky.

Přitom ještě minulý týden při vyhlašování nejlepších hráčů vrcholícího ligového ročníku prohlašoval, že kdyby se snad liga nedohrála, rozšířila by se maximálně na sedmnáct účastníků. Před zasedáním grémia však názor změnil, k čemuž ho přiměla nejen osobní návštěva Karviné a setkání s primátorem města a šéfem karvinského klubu Janem Wolfem.

I šéf ligy změnil nakonec názor

„Vyhodnotili jsme si, že varianta se sedmnácti účastníky nepřináší žádná pozitiva, ale jen a jen negativa. A to přesto, že další účastník navíc bude mít pochopitelně dopad na ekonomické konsekvence a dělení financí," vysvětloval šéf ligy změnu ve svých názorech s tím, že s partnery a sponzory ligy bude o penězích teprve jednat.

„Pro naše partnery jde o novou situaci. Kontrakty podepisovali pro jiný herní formát. Letošní situace je prostě mimořádná, ztráty utrpěla jak LFA, tak i všechny kluby. A to se obávám ještě větších dopadů v příští sezoně," připustil Svoboda, že nejspíš bude ještě hůř.

Příští ligový ročník by měl odstartovat 22. srpna. Každopádně se v příští sezoně nebude hrát v lize nadstavba, která měla premiéru před dvěma lety.

"S osmnácti účastníky by to termínově bylo neproveditelné," uznal šéf Ligové fotbalové asociace Svoboda.

Reklama